joi, 28 martie, 2024

Efectul neasteptat al muzicii asupra noastra. Muzica ce ne surprinde activeaza un centru special din creier

Distribuie:

Publicat:

Daca iti place atunci cand un muzician te surprinde cu un acord perfect, nu esti singurul. Un nou studiu arata ca sunetele neasteptate dintr-un cantec activeaza centrul recompensei din creier. Descoperirea duce la o mai buna intelegere asupra muzicii pe care o ascultam.

Cercetatorii condusi de Ben Gold, doctorand la Montreal Neurological Institute and Hospital din cadrul McGill University, au pus 20 de voluntari la un experiment. Fiecare participant a ales o culoare, apoi o directie. Fiecare alegere a venit cu o anumita probabilitate de un acord muzical placut sau un acord neplacut. Cu timpul, participantii au invatat ce alegeri duc mai probabil la note muzicale placute sau neplacute, scrie descopera.ro, care citeazaMedical Xpress.

Testul a fost facut pentru a crea o asteptare a satisfactiei sau a lipsei de satisfactie muzicale. Subiectii au efectuat sarcinile in timp ce activitatea cerebrala era masurata cu RMN-ul.

Folosind un algoritm, cercetatorii au determinat ca eroarea de prezicere pentru fiecare alegere – diferenta dintre o recompensa asteptata si recompansa primita. Au comparat aceste date cu cele obtinute cu RMN-ul, gasind ca erorile de predictie se corelau cu activitatea din nucleus accumbens, o regiune a creierului care se activeaza cand individul asculta muzica placuta.

„Studiul adauga intelegerii noastre cu privire la modul in care stimulii abstracti precum muzica activeaza centrii placerii din creierele noastre”, a precizat Gold. „Rezultatele demonstreaza ca evenimentele muzicale pot obtine erori de prezicere precum cele observate pentru recompense concrete precum mancare sau bani, iar aceste semnale sustin invatatul”, a adaugat cercetatorul. A.R.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img