joi, 18 aprilie, 2024

Efectul suprinzator al excesului de sare la barbati

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii japonezi recomanda barbatilor sa restrictionezeconsumul de sare in alimentatie, dupa ce 11 ani de studii au tinut sub observatie circa 40.000 de persoane de varsta mijlocie, barbati si femei.

Medicii au acordat o atentie deosebita alimentatiei de zi cu zi a barbatilor, preferintelor pentru anumite bauturi, precum si obiceiurilor nocive cu efecte nemijlocite asupra sanatatii, cum ar fi fumatul. Potrivit studiului, riscul de cancer la stomac printre barbatii iubitori de alimente sarate este de de doua ori mai mare decat in cazul celor care se abtin sa manance sarat. In cazul femeilor insa, dupa cum s-a observat, excesul de sare nu are efecte atat de devastatoare.

Corpul uman este adaptat la o dieta bogata in potasiu, nu in sodiu. Dar dieta moderna, bogata in alimente procesate pline de sare, este exact opusul a ceea ce organismul are nevoie. Potasiul este eficient in scaderea presiunii sanguine, dar procesarea moderna a alimentelor tinde sa scada potasiul si sa creasca nivelul de sodiu. Prin urmare, este recomandata consumarea alimentelor neprocesate, precum fructele, legumele, cerealele integrale.

Pentru reducerea cantitatii de sare din dieta, trebuie sa tii cont de cateva sugestii:

evita alimentele foarte sarate, precum: muraturile, maslinele, mezelurile, branza, pestele sarat, conservele, etc.;

evita mancarea tip fast food;

renunta treptat la alimentele procesate;

cumpara fructe si legume proaspete in locul celor conservate;

nu aduga multa sare la prepararea mancarurilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img