miercuri, 27 martie, 2024

Efectul surprinzator al shoppingului

Distribuie:

Publicat:

Cu cat oamenii merg mai des la cumparaturi cu atat traiesc mai mult, au constatat oamenii de stiinta din Taiwan. Potrivit unui studiu realizat de Institutul National pentru Sanatate de la Taipei, rata mortalitatii in randul persoanelor in varsta care merg la cumparaturi o data sau de mai multe ori pe saptamana este cu 27% mai scazuta decat in randul celor carora nu le place sa mearga la cumparaturi. 

"Studiul a schimbat stereotipurile despre shopping", subliniaza autorii, indicand ca au constatat un efect pozitiv al mersului la cumparaturi mai mult printre barbati decat printre femei. Analizele au aratat ca cei care faceau cumparaturi mai des fumau si consumau alcool, dar aveau o stare psihica si fizica mult mai buna. in plus, barbatii au simtit chiar mai mult decat femeile efectele acestei terapii. 

Pe de alta parte, nevoia de a face cumparaturi are si o explicatie medicala in unele cazuri. „Sistemul regulator, cunoscut in termeni medicali ca si cortexul orbitofrontal (COF), regleaza felul in care o persoana proceseaza si reactioneaza la emotii. in cazul cumparatorilor compulsivi, COF supraevalueaza emotional un obiect sau actul de a cheltui, transformandu-l intr-o preocupare principala. Atunci cand este afectat, in special din cauza unor leziuni cerebrale, COF determina comportamente  compulsive. Declansat doar la gandul achizitionarii unei posete sau a unei perechi de ochelari, COF incurajeaza poftele si-si neglijeaza rolul sau de a controla impulsurile", a explicat medicul si scriitorul american Gabor Mate. 

Paco Underhill este unul dintre cercetatorii care si-au dedicat intreaga activitate studiului dependentei de cumparaturi. Potrivit acestuia, ne folosim de cumparaturi pentru a mitui, a recompensa, a ne petrece timpul, ca scuza pentru a iesi din casa, ca terapie, ca divertisment, ca forma de educare chiar. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img