joi, 18 aprilie, 2024

Eforturi disperate pentru blocarea Sectiei de investigare a magistratilor: Procurorul general, dat in judecata de doua asociatii profesionale

Distribuie:

Publicat:

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin procurorul general al României, este dat în judecată de două asociaţii profesionale ale magistraţilor. Scopul: blocarea funcţionării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi sesizarea Curţii de Justiţie a UE, pe tema obligativităţii respectării recomandărilor din cadrul MCV.

Asociaţia "Forumul Judecătorilor din România", Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statulului Procurorilor şi procurorul Bogdan Pîrlog l-au acţionat în instanţă pe procurorul general, la Curtea de Apel Piteşti, cu patru solicitări:

"1. Suspendarea executării Ordinului nr. 252/23.10.2018 privind organizarea şi funcţionarea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, până la soluţionarea definitivă a cauzei, în temeiul art. 15 rap. la art. 14 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004.

2. Anularea Ordinului 252/23.10.2018 privind organizarea ş funcţionarea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

3. Sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.88 ind. 1 – art.88 ind. 9 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, modificată şi completată, precum şi a OUG nr. 90/2016 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în raport cu dispoziţiile art. 133 alin. (1) şi art. 134 alin. (4) din Constituţia României, precum şi ale art. 11 şi art. 148 alin (2) şi (4) din Constituţia României.

4. Sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, în temeiul art. 267 TFUE, cu următoarele întrebări preliminare:

– Mecanismul de cooperare şi de verficare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, trebuie considerat un act adoptat de o instituţie a Uniunii Europene, în sensul articolului 267 TFUE, care poate fi supus interpretării Curţii de Justiţie a Uniunii Europene?

– Conţinutul, caracterul şi întinderea temporală a Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, se circumscriu Tratatului privind aderarea Republicii Bulgaria şi a României la Uniunea Europeană, semnat de România la Luxemburg la 25 aprilie 2005?"

Primul termen al procesului este programat pentru data de 22 februarie. Trebuie menţionat şi faptul că procurorul general Augustin Lazăr a fost unul dintre oponenţii înfiinţării Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, fiind practic de aceeaşi opinie cu asociaţiile care dau în judecată PÎCCJ.

Nu este prima mişcare de acest fel făcută de Forumul Judecătorilor. Asociaţia a dat în judecată şi Inspecţia Judiciară, la Tribunalul Olt, unde a obţinut sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Decizia a fost luată de o judecătoare care, anterior, formulase o cerere de abţinere, pe motiv că a susţinut acţiunile publice ale Forumului Judecătorilor. Deşi legăturile sale cu una dintre părţile din proces erau evidente, cererea de abţinere i-a fost respinsă. De altfel, Tribunalul Olt este un adevărat fief al Forumului Judecătorilor, cu numeroşi judecători membri, colaboratori sau susţinători ai asociaţiei. O situaţie asemănătoare există şi la Curtea de Apel Piteşti, astfel că procesele asociaţiei ajung să fie judecate de magistraţi a căror imparţialitate este pusă sub semnul întrebării.

Într-o situaţie specială se află şi procurorul Bogdan Ciprian Pîrlog, unul dintre reclamanţi. În urmă cu o lună, acesta a fost trimis în judecată disciplinară de Inspecţia Judiciară, după ce a încălcat mai multe ordine militare şi regulamente, prin acţiunile care au dus la autosesizarea în privinţa manifestaţiei din 10 august, din Piaţa Victoriei.

Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie este condusă de procurorul Gheorghe Stan, fost inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare. În prezent este în desfăşurare procedura de selecţie a procurorilor cu funcţii de execuţie din cadrul Secţiei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img