miercuri, 24 aprilie, 2024

Şeful Statului Major al Apărării, la reuniunile comitetelor militare ale NATO şi UE

Distribuie:

Publicat:

Şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a participat marţi, 18 mai, la Bruxelles, la reuniunea Comitetului Militar al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO MC) şi miercuri, 19 mai, la reuniunea Comitetului Militar al Uniunii Europene (EU MC), organizate în formatul şefilor apărării.

Pe timpul întrunirii Comitetului Militar al NATO, generalul-locotenent Daniel Petrescu a susţinut implementarea Conceptului de apărare şi descurajare, insistând pentru o abordare unitară pe fiecare direcţie strategică, în concordanţă cu riscurile şi ameninţările identificate.

Şeful Apărării a subliniat contribuţia substanţială a României în misiunile şi operaţiile NATO. De asemenea, a mulţumit aliaţilor pentru participarea la exerciţiile care se desfăşoară în prezent pe teritoriul României, subliniind că este o participare consistentă, în pofida dificultăţilor impuse de contextul pandemic, o dovadă a angajamentului aliat pentru îndeplinirea obiectivelor de instruire în comun, realizarea interoperabilităţii şi a capacităţii de acţiune.

În cadrul discuţiilor purtate cu şefii apărării din statele membre ale Uniunii, generalul-locotenent Daniel Petrescu a argumentat necesitatea unei strânse cooperări între NATO şi UE, prezentând contribuţia României la elaborarea "Busolei Strategice". De asemenea, a salutat rolul Facilităţii de Pace Europeană, precum şi importanţa Fondului European de Apărare, pledând pentru folosirea judicioasă a resurselor alocate. Mobilitatea militară şi cooperarea industrială în implementarea tehnologiilor emergente sunt prioritare.

Şeful Apărării a analizat, împreună cu ceilalţi membri ai Comitetului Militar al UE, documentul de reflecţie privind încurajarea contribuţiei la Grupurile de luptă ale UE (European Union Battlegroups – EUBG) şi eficientizarea rolului acestor grupuri de luptă în îndeplinirea obiectivelor strategice.
În sesiunea dedicată operaţiilor şi misiunilor UE, generalul-locotenent Daniel Petrescu a reconfirmat angajamentul României, în principal în Balcanii de Vest, în operaţia ALTHEA, în Marea Mediterană, operaţia IRINI, precum şi în misiunile de instruire ale UE, în conformitate cu Planul de Întrebuinţare a Forţelor Armatei României la misiuni şi operaţii în afara teritoriului naţional.

Comitetul Militar al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord este cea mai înaltă autoritate militară a NATO. Pe durata unui an, reuniunile la nivelul şefilor apărării se desfăşoară, de regulă, de două ori la sediul NATO din Bruxelles şi o dată într-o ţară membră a Alianţei.

Comitetul Militar al Uniunii Europene reprezintă cel mai înalt forum al Consiliului Uniunii Europene în domeniul Politicii Comune de Apărare şi Securitate şi este constituit din şefii apărării din statele membre. Liderii militari îşi armonizează poziţiile naţionale şi propun cursuri de acţiune în domeniul securităţii comune europene.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img