vineri, 26 aprilie, 2024

Elvețienii se feresc si avertizează cu privire la confiscarea activelor Rusiei: Ar putea fi sfârșitul Elveției ca centru financiar internațional

Distribuie:

Publicat:

Potrivit portalului Swiss Info, ideea „provoacă controverse și discuții”.

Cercurile bancare elvețiene se tem că țara lor, ca centru financiar, ar putea fi grav afectată dacă se va trece la implementarea confiscării activelor rusești, înghețate în legătură cu invazia Federației Ruse în Ucraina, a publicat vineri portalul de știri Swiss Info.

„Ideea de a retrage fondurile înghețate în conturile elvețiene ale persoanelor supuse sancțiunilor există de mult timp și provoacă discuții și controverse”, notează portalul. „În cercurile bancare elvețiene, de exemplu, există temeri că restrângerea efectivă a garanțiilor drepturilor de proprietate ar putea fi începutul și sfârșitul pentru Elveția ca centru financiar internațional”.

Swiss Info atrage atenția asupra declarației făcute vineri într-un interviu acordat mai multor instituții de presă sub auspiciile holdingului TX Group, de ministrul de externe elvețian Ignazio Cassis. Răspunzând unei întrebări despre posibila confiscare a bunurilor rusești, el a menționat: „Dreptul la proprietate este o valoare de bază, acest drept nu este mai puțin important decât libertatea de exprimare. Teoretic, ambele pot fi limitate, dar trebuie să ne gândim cum să facem asta fără să se alunece în Evul Mediu”. Cassis nu a ascuns faptul că Elveția este acum sub o mare presiune. Ea trebuie să transfere fondurile rusești înghețate la Kiev. Șeful Ministerului de Externe nu a exclus faptul că ar putea fi necesar un referendum pentru rezolvarea acestei probleme. „Elveția va trebui să facă ajustări legale serioase, probabil că oamenii vor avea ultimul cuvânt”, a declarat ministrul.

COntinaurea pe stiirpesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img