vineri, 29 martie, 2024

Emmanuel Macron, la Nairobi: ‘Este necesar sa se actioneze asupra poluarii cu plastic, a schimbarilor climatice si a defrisarilor’

Distribuie:

Publicat:

Şefi de stat şi de guvern au participat joi la cea de-a patra sesiune a Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEA), la Nairobi (Kenya), cu solicitarea reînnoită de adoptare a unor practici durabile pentru revitalizarea luptei împotriva schimbărilor climatice, a poluării şi a distrugerii habitatelor, relatează Xinhua, potrivit agerpres.ro.

Preşedintele kenyan Uhuru Kenyatta şi omologii săi din Franţa, Sri Lanka, Madagascar şi Republica Democratică Congo (RDC) s-au alăturat delegaţiilor participante pentru a susţine acţiunile îndrăzneţe necesare pentru accelerarea progresului către un viitor ecologic şi durabil.

"Trebuie să acţionăm rapid pentru a compensa degradarea mediului înconjurător care a fost agravată de practicile nesustenabile", a spus Kenyatta, adăugând că distrugerea habitatelor a fost cauzată de creşterea sărăciei şi de insecuritatea alimentară.

Kenyatta a declarat că realinierea politicilor combinată cu investiţiile în tehnologii şi inovaţii ecologice este cheia pentru oprirea epuizării ecosistemelor vitale, cum ar fi pădurile şi resursele de apă dulce.

Liderul kenyan a găzduit anterior Summit-ul One Planet cu preşedintele francez Emmanuel Macron, unde a fost reînnoită o solicitare de acţiune pentru stimularea durabilităţii mediului.

În mesajul său, Macron a subliniat faptul că un sistem multilateral solid este esenţial pentru a stimula răspunsul la provocările mediului înconjurător legate de activităţile umane.

"Este necesar să se acţioneze asupra poluării cu plastic, a schimbărilor climatice şi a defrişărilor, însă o ordine multilaterală puternică este cheia succesului", a spus Macron.

El a promis sprijin pentru o iniţiativă pan-africană de promovare a reîmpăduririi şi a accesului la energia regenerabilă ca mijloc de îmbunătăţire a rezistenţei la schimbările climatice pe continent.

Andry Rajoelina, preşedintele Madagascarului, a declarat că sunt necesare măsuri radicale pentru a opri desfiinţarea habitatelor care susţin mijloacele de trai.

"Atât guvernele, cât şi întreprinderile ar trebui să se concentreze pe modalităţi de a reorienta modul în care producem şi consumăm pentru a reduce poluarea şi distrugerea habitatelor", a precizat Rajoelina.

Delegaţi care participă la reuniunea de cinci zile care are loc la Nairobi au discutat despre strategii inovatoare de stimulare a sănătăţii planetei pe fondul ameninţărilor legate de industrializarea rapidă şi presiunea populaţiei.

Siim Kiisler, preşedintele celei de-a patra sesiuni a UNEA şi ministru al Mediului din Republica Estonia, a declarat că este nevoie de bunăvoinţă politică pentru a stimula adoptarea de practici durabile între comunităţi.

"Dovezile ştiinţifice există pentru a evidenţia ceea ce este necesar pentru a crea economii şi mijloace de trai eficiente. Dar bunăvoinţa politică este esenţială pentru creşterea eficienţei utilizării resurselor ", a spus Kiisler.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img