marți, 16 aprilie, 2024

Emmanuel Macron saluta armistitiul umanitar dintre Armenia si Azerbaidjan

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a "salutat" sâmbătă seară armistiţiul umanitar anunţat de Armenia şi Azerbaidjan, a făcut cunoscut Palatul Elysée într-un comunicat, scrie AFP.

Preşedinţia Franţei a adăugat că acest armistiţiu a fost încheiat "la finalul unei medieri franceze conduse în cursul ultimelor zile şi ultimelor ore în coordonare cu copreşedinţii Grupului de la Minsk", potrivit agerpres.ro.

Armenia şi Azerbaidjanul au anunţat sâmbătă că au convenit un armistiţiu umanitar cu începere din 18 octombrie.

"Acest armistiţiu trebuie să fie necondiţionat şi respectat strict de cele două părţi. Franţa va fi foarte atentă la acest lucru şi va rămâne angajată pentru ca ostilităţile să înceteze durabil şi ca discuţii credibile să poată fi angajate rapid", a adăugat sursa.

Preşedintele francez a vorbit la telefon de mai multe ori sâmbătă cu premierul armean, Nikol Pashinyan, şi cu preşedintele azer, Ilham Aliev.

De peste o săptămână, un prim acord de armistiţiu umanitar negociat sub egida Moscovei pentru a pune capăt conflictului declanşat la 27 septembrie între azeri şi separatiştii armeni din Nagorno-Karabah nu a fost aplicat niciodată.

Şi Azerbaidjanul a jurat sâmbătă să "răzbune" moartea a 13 civili în bombardamentul nocturn asupra Gandja, al doilea oraş al ţării, o nouă escaladare a conflictului.

Washingtonul şi Parisul, care împreună cu Moscova deţin preşedinţia Grupului de la Minsk, insistau de vineri seară asupra necesităţii de a pune capăt ostilităţilor.

Nagorno-Karabah, majoritar populată de armeni, de confesiune creştină, s-a despărţit de Azerbaidjan, ţară musulmană şiită turcofonă, în 1991, antrenând un război soldat cu circa 30.000 de morţi. Un armistiţiu era în vigoare din 1994, încălcat însă în repetate rânduri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img