joi, 28 martie, 2024

Enel pleaca din Romania. Iata ce efect are asta asupra populatiei

Distribuie:

Publicat:

Italienii de la Enel au anuntat ca vor sa-si vanda afacerile din Romania si Slovacia in cadrul unui plan mai larg de lichidare de active in valoare de 6 miliarde de euro, inceput in 2013.

Pana in prezent, acest program a generat suma de 1,6 miliarde de euro, dar activele din Slovacia si Romania, impreuna cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro, circa 6 miliarde dolari, la acest program, a anuntat Enel intr-un comunicat.

Ce e de vanzare

Italienii vor sa vanda 66% in compania Slovenske Elektrarne din Slovacia, 64,4% din Enel Distributie Muntenia SA si Enel Energie Muntenia SA, 51% din Enel Distributie Banat SA, Enel Distributie Dobrogea SA si Enel Energie SA, precum si 100% din actiunile Enel Romania SRL.

In cazul Romaniei este vorba despre companii care gestioneaza o retea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cota de piata de 34%) si care vand aproximativ 9TWh/an unui numar de aproximativ 2,6 milioane clienti, dintre care 2,4 milioane sunt clienti rezidentiali (aproximativ 20% din piata de retail) si 200.000 sunt companii.

In anul 2013 aceste companii au avut venituri de 1,118 miliarde euro si au generat un profit operational de 289 milioane de euro. Enel a achizitionat in perioada 2005-2006, in Romania, trei companii de distributie si furnizare a energiei, respectiv fostele filiale Electrica Muntenia Sud (inclusiv in Bucuresti), Electrica Dobrogea si Electrica Banat. Totodata, compania detine si locul trei pe piata productiei de energie regenerabila, avand in portofoliu mai multe parcuri eoliene in Romania.

Vanzarea acestor active nu va afecta in nici un fel consumatorii de energie din Romania pentru ca tarifele aferente acestor companii sunt valabile pana in 2018, a declarat Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, pentru Agerpres.

„Consumatorii nu vor fi afectati negativ de decizia Enel, pentru ca tarifele care sunt in functiune acum pentru companiile de distributie si furnizare detinute de Enel vor fi valabile si pentru noul proprietar“, a aratat Havrilet.

Acesta a mai adaugat ca tarifele ar putea eventual sa scada daca viitorul proprietar are o capacitate de investitie mai mare si va aloca mai multi bani pentru investitii.

Contractele asumate trebuie respectate

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat ca toate obligatiile asumate de Enel in contractele de privatizare trebuie sa fie respectate integral in continuare.

„Intentia noii conduceri a Grupului Enel de a-si diminua prezenta in strainatate nu reprezinta o surpriza pentru noi. Din punctul de vedere al statului roman, ne propunem ca toate obligatiile asumate de Enel in contractele de privatizare sa fie respectate integral in continuare. In sensul acesta, se deruleaza toate actiunile Departamentului pentru Energie“, a precizat Nicolescu.

Enel a precizat ca a informat in mod oficial subsidiarele sale din Slovacia si Romania, precum si actionarii minoritari (companii sau entitati controlate de stat) despre debutul procesului de vanzare si a desemnat drept consultanti financiari BNP Paribas si Deutsche Bank pentru activele din Slovacia si Citigroup si Unicredit pentru activele din Romania in sprijinul operatiunilor de vanzare. Pe de alta parte, grupul Enel a fost implicat in mai multe scandaluri in Romania, cel mai recent l-a avut ca protagonist pe Florin Gugu, unul dintre directorii Enel. Acesta este acuzat ca impreuna cu Claudiu Dumbraveanu, vicepresedinte ANRE, si omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru ar fi facut intelegeri frauduloase in urma carora facturile abonatilor Enel Muntenia erau incarcate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img