vineri, 29 martie, 2024

Engie România va contesta în justiţie decizia ANRE de a amenda compania cu 800.000 lei

Distribuie:

Publicat:

Engie România va contesta în justiţie decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de a amenda compania cu 800.000 lei pentru presupuse încălcări ale prevederilor legale referitoare la ofertele tip de gaze naturale şi contractele aferente acestora, a anunţat joi seara furnizorul de gaze naturale.

"Engie România a luat la cunoştinţă decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei de a amenda compania cu 800.000 de lei pentru presupuse încălcări ale prevederilor legale referitoare la ofertele tip de gaze naturale şi contractele aferente acestora. Compania va contesta decizia în justiţie, conform procedurilor legale aplicabile, pentru a obţine anularea deciziei", se arată într-un comunicat al companiei transmis AGERPRES.

Potrivit furnizorului de gaze naturale, notificarea de majorare a preţului final, aplicabil începând cu 1 noiembrie, ce a fost transmisă clienţilor care nu semnaseră un contract de furnizare de gaze naturale în regim concurenţial până la data de 1 iulie, s-a realizat la un preţ de 175 lei/MWh (preţ de achiziţie gaze), în timp ce, în prezent, preţul de achiziţie este de trei ori mai mare, ceea ce demonstrează că oferta propusă a fost făcută transparent, cu bună credinţă şi luând în considerare interesul clienţilor.

"Engie România, companie prezentă pe piaţa energiei de 16 ani, îşi asigură clienţii că a respectat întotdeauna legislaţia şi reglementările în vigoare şi a avut un comportament responsabil şi transparent în relaţia comercială cu aceştia, fapt pentru care respinge orice acuzaţie de practici comerciale incorecte. De asemenea, Engie România atrage, încă o dată, atenţia factorilor de decizie cu responsabilităţi în sectorul energetic că piaţa traversează o criză fără precedent, atât la nivel european, cât şi local. În situaţia în care măsurile care se vor adopta în vederea atenuării efectelor asupra consumatorilor finali nu vor fi implementate pe principii echitabile şi corecte din punct de vedere economic, acestea vor avea repercusiuni majore şi iminente asupra companiilor de furnizare şi, implicit, asupra clienţilor pe care acestea îi deservesc, nu numai din perspectiva preţurilor, ci şi a siguranţei de aprovizionare în prag de iarnă", subliniază reprezentanţii Engie România.

ANRE a anunţat, joi, că a amendat patru furnizori de gaze cu suma totală de 2,69 milioane de lei pentru intenţia acestora de a majora tarifele în timpul derulării contractelor cu preţ fix, potrivit Agerpres.ro.

Cele patru companii: sunt Engie România, E.ON Energie România, Restart Energy One şi Premier Energy.

"În ofertele lansate public cu un preţ fix, valabil pe o anumită perioadă (6-12 luni calendaristice), nu au menţionat că furnizorul îşi rezervă dreptul de a modifica pe parcursul acestei perioade preţul ofertat şi astfel, nu şi-au îndeplinit obligaţia legală de a pune la dispoziţia acestora, în mod transparent, informaţii clare, cu privire la preţurile practicate pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, preţ pe care, ulterior, au intenţionat să-l modifice, începând cu lunile octombrie şi noiembrie 2021, prin notificări trimise anumitor categorii de clienţi", au precizat reprezentanţii ANRE.

Totodată, Autoritatea a dispus acestor furnizori să notifice tuturor clienţilor finali care au acceptat oferte comerciale cu preţ fix menţinerea preţului gazelor naturale la care s-au obligat prin ofertă, pe toată durata acesteia, şi, după caz, modificarea contractelor de furnizare a gazelor naturale în acord cu oferta comercială cu preţ fix.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img