miercuri, 17 aprilie, 2024

Entitatile economiei sociale promoveaza cu prioritate activitati care pot genera locuri de munca in luna mai, anunta ANOFM

Distribuie:

Publicat:

Luna mai este luna promovării economiei sociale şi este dedicată organizării, la nivel naţional, a unor evenimente şi acţiuni de conştientizare a importanţei dezvoltării acestui sector pentru întreaga societate, a anunţat miercuri Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

"Creşterea calitativă şi cantitativă a ocupării prin crearea de locuri de muncă pe termen lung în cadrul întreprinderilor sociale de inserţie şi a întreprinderilor sociale, dezvoltarea de întreprinderi sociale de inserţie care asigură măsuri de acompaniere a persoanelor din grupurile vulnerabile pe termen scurt sau mediu pentru integrare treptată pe piaţa muncii în economia reală, susţinerea şi dezvoltarea antreprenoriatului social, reprezintă obiectivele economiei sociale, sector reglementat de Legea nr 219/2015", se menţionează în comunicat.

Astfel, pentru îndeplinirea acestor obiective, entităţile economiei sociale desfăşoară, în principal, activităţi de interes general, respectiv producerea de bunuri, prestarea de servicii şi/sau execuţia de lucrări care contribuie la bunăstarea comunităţii sau a membrilor acesteia, scrie Agerpres.ro.

De asemenea, potrivit instituţiei, entităţile economiei sociale promovează cu prioritate unele activităţi care pot genera sau asigura locuri de muncă pentru încadrarea persoanelor aparţinând grupului vulnerabil, dezvoltă unele programe de formare profesională dedicate persoanelor din grupul vulnerabil dar şi servicii sociale pentru creşterea capacităţii de inserţie pe piaţa muncii a persoanelor din grupul vulnerabil.

Potrivit sursei citate, principiile pe care se bazează economia socială sunt prioritate acordată individului şi obiectivelor sociale faţă de creşterea profitului, solidaritate şi responsabilitate colectivă, dar şi convergenţa dintre interesele membrilor asociaţi şi interesul general şi/sau interesele unei colectivităţi.

Totodată, principiile pe care se bazează economia socială vizează control democratic al membrilor, exercitat asupra activităţilor desfăşurate, caracter voluntar şi liber al asocierii în formele de organizare specifice domeniului economiei sociale, personalitate juridică distinctă, autonomie de gestiune şi independenţă faţă de autorităţile publice. De asemenea, mai vizează alocarea celei mai mari părţi a profitului/excedentului financiar pentru atingerea obiectivelor de interes general, ale unei colectivăţi sau în interesul personal nepatrimonial al membrilor.

Potrivit instituţiei, atestarea întreprinderilor sociale şi certificarea întreprinderilor sociale de inserţie sunt gratuite şi se realizează de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă prin agenţiile judeţene, respectiv Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti.

Procesul de atestare a început în anul 2016, iar până la finele lunii martie 2021 au fost acordate 1.641 de atestate ca întreprindere socială (ÎS) şi 45 de certificate de întreprindere socială de inserţie (ÎSI)/marcă socială.

În cadrul campaniei de promovare a economiei sociale, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin intermediul instituţiilor subordonate, derulează acţiuni la nivel naţional în vederea creşterii gradului de implicare în acest sector a tuturor actorilor din societate.

"Toate evenimentele organizate de ANOFM prin instituţiile subordonate vor avea loc în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu respectarea măsurilor de protectie igienico-sanitare în contextul pandemiei Covid 19.", se menţionează în comunicat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img