joi, 28 martie, 2024

Epidemia de SIDA – De la apariţia sa în urmă cu 40 de ani până la primele tratamente şi speranţa actuală de eradicare

Distribuie:

Publicat:

 

Un studiu realizat de AFP prezintă principalele etape ale epidemiei de SIDA, de la apariţia sa în urmă cu 40 de ani până la primele tratamente şi speranţa actuală de eradicare.

La 5 iunie 1981, principala agenţie de sănătate publică din SUA, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), anunţa o formă rară de pneumonie la tineri homosexuali din California. Aceasta este prima alertă privind SIDA, potrivit agerpres.ro.

Atunci nu se ştia nimic despre această boală care nu avea încă nume. Autorităţile sanitare raportau atunci ''infecţii specifice'' la consumatorii de droguri injectabile (sfârşitul anului 1981), hemofili care recurg la transfuzii de sânge (mijlocul anului 1982), haitieni cu domiciliul în Statele Unite (mijlocul anului 1982). Se vorbea apoi de boala ''4H'' (homosexuali, dependenţi de heroină, hemofili şi haitieni).

Termenul englezesc ''aids'' (''sindromul imunodeficienţiei dobândite') a apărut în 1982. În franceză: ''SIDA'', pentru sindromul imunodeficienţei dobândite.

În ianuarie 1983, la Institutul Pasteur din Paris, cercetătorii Françoise Barré-Sinoussi şi Jean-Claude Chermann, sub conducerea lui Luc Montagnier, au izolat un nou virus pe care l-au numit LAV şi care ''ar putea fi implicat'' în SIDA.

La 23 aprilie 1984, Statele Unite au anunţat că specialistul american în retrovirusuri Robert Gallo a găsit cauza ''probabilă'' a SIDA, un retrovirus numit HTLV-III.

LAV şi HTLV-III se dovedesc a fi acelaşi virus, cunoscut în 1986 sub numele de virusul imunodeficienţei umane sau HIV.

La 20 martie 1987, primul tratament antiretroviral AZT a fost autorizat în Statele Unite. Este scump şi are efecte secundare importante.

La 31 martie, a fost semnat un acord între Franţa şi Statele Unite pentru a pune capăt litigiului privind paternitatea descoperirii HIV. Françoise Barré-Sinoussi şi Luc Montagnier vor primi, în 2008, Premiul Nobel pentru medicină pentru această descoperire.

Actorul american Rock Hudson a fost, din rândul celebrităţilor, prima victimă a SIDA în octombrie 1985. La începutul anilor '90, mai multe vedete au fost victime ale bolii : Freddie Mercury în noiembrie 1991, Rudolf Nureyev, în ianuarie 1993.

În 1994, SIDA a devenit principala cauză de deces în rândul americanilor cu vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani.

În 1995-1996, descoperirea a două noi clase de medicamente a marcat un punct de cotitură: inhibitorii de proteaze şi Inhibitorii Non-Nucleozidici ai Revers Transcriptazei (NNRTI).

Acesta este începutul combinaţiilor de diferite antiretrovirale: terapii triple, care se dovedesc a fi foarte eficiente împotriva virusului. În 1996, în Statele Unite, pentru prima dată, numărul victimelor a scăzut.

Un raport al OMS şi al Programului Comun al ONU privind HIV/SIDA (UNAIDS) din noiembrie 1999 a estimat că 50 de milioane de persoane au fost infectate cu HIV de la începutul epidemiei, dintre care 16 milioane au murit. Africa este primul continent afectat, cu 12,2 milioane de seropozitivi.

După un acord semnat în 2000 de UNAIDS şi cinci mari laboratoare pentru a distribui tratamente la preţuri accesibile în ţările sărace, a fost semnat un acord la 13 noiembrie 2001 la OMC (Organizaţia Mondială a Comerţului) pentru a permite ţărilor în curs de dezvoltare să fabrice medicamente generice.

La 16 iulie 2012, în Statele Unite a fost autorizat un prim tratament preventiv numit PrEP (''profilaxie pre-expunere''), cocktailul antiretroviral Truvada. De atunci acest tip de tratament şi-a dovedit eficacitatea şi a permis persoanelor cu risc să se protejeze prin administrarea unui comprimat ca măsură preventivă.

Astăzi, această proporţie este de aproximativ trei sferturi: 27,4 milioane de persoane au fost tratate din 37,6 milioane de persoane infectate (estimările UNAIDS pentru 2020).

Pandemia de COVID -19 a aruncat o umbră asupra obiectivului lansat de UNAIDS: acela de ''pune capăt epidemiei până în 2030''. Restricţiile şi închiderea frontierelor limitează accesul la serviciile de sănătate, încetinesc producţia şi distribuţia de antiretrovirale şi riscă să oprească progresele împotriva unei epidemii care a ucis 34,7 milioane de persoane, potrivit ultimelor cifre ale UNAIDS.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img