joi, 28 martie, 2024

Episcopia Husilor a oferit, de 1 Iunie, trei case unor copii din familii defavorizate – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Primii beneficiari ai proiectului social-filantropic al Episcopiei Husilor, intitulat: „Bucuria e acasa”, au primit cheile caselor ridicate pentru ei.

Ziua Internationala a Copilului (1 iunie) a fost marcata, anul acesta, in Episcopia Husilor, intr-un mod inedit.

Deoarece, datorita crizei sanitare, nu s-au mai putut organiza evenimentele dedicate copiilor, ce intrasera deja in traditie, au fost inaugurate si date in folosinta primele trei case ridicate in cadrul proiectului social filantropic „Bucuria e acasa”.

Acest proiect este dedicat familiilor cu multi copii sau care se afla in situatii delicate din punct de vedere material si consta in construirea unor case, dotate cu toate cele necesare (utilitati, mobilier, aparate de uz casnic, vesela si haine), care sunt oferite, la cheie, acestor familii.

Proiectul „Bucuria e acasa” a fost demarat cu binecuvantarea Parintelui Episcop Ignatie al Husilor si este coordonat de parintele consilier eparhial Vladimir Beregoi. Pana la acest moment au fost finalizate trei locuinte, alte trei fiind in constructie.

Prima casa ce a fost sfintita si oferita beneficiarilor se afla in localitatea Grajdeni, comuna Fruntiseni, Protopopiatul Barlad. Beneficiarii acestei locuinte sunt o familie cu trei copii a caror casa fusese mistuita de flacari in vara anului 2018. De Ziua Copilului, dupa slujba de sfintire,  Andra, Alina si Andrei, alaturi de tatal lor, Sergiu, au primit cheile casei din partea Parintelui Episcop Ignatie:

„Ne-am gandit ca aceasta zi, dedicata, la nivel international, copiilor, sa o marcam intr-un mod inedit, daruindu-le acestor trei copilasi o casa. Nu am mai reusit sa organizam evenimentele pregatite pentru cei mici, din cauza crizei sanitare in care ne aflam.

In Scriptura, termenul de «casa» este conotat cu cel de «familie».

Casa este cea care exprima familia, caldura, protectia, dragostea si, mai presus de toate, locul in care invatam sa Il iubim pe Dumnezeu.

Asa ne dorim sa fie aceasta casa pentru cei trei copilasi si pentru parintii lor: locul in care sa simta ca sunt invaluiti de dragoste, de bucurie, de siguranta si de credinta.

Substantivul «acasa» are, pentru fiecare dintre noi, o semnificatie extraordinar de puternica.

Acasa intotdeauna te intorci, si nu pleci niciodata. Este mult mai intens impactul intoarcerii acasa, la modul cat se poate de fizic, dar in acelasi timp, niciodata nu poti sa spui ca pleci de acasa. Este in tine, in inima ta”.

Ne bucuram ca am ajuns la acest moment in care sa le daruim copilasilor aceasta casa, care face parte dintr-un proiect mai amplu, intitulat sugestiv: „Bucuria e acasa”.

Multumesc foarte mult tuturor celor care au fost implicati in acest proiect. Aceasta casa este rodul dragostei preotilor din Episcopia noastra. A fost ridicata exclusiv cu sprijinul tuturor preotilor din Eparhie.

De asemenea, Parintele Episcop Ignatie a multumit parintelui consilier eparhial Vladimir Beregoi pentru tot efortul depus in coordonarea acestui proiect, precum si tuturor celor care s-au implicat in finalizarea lui.

In semn de cinstire pentru acestia, Preasfintia Sa a acordat Distinctia de vrednicie „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” domnului Ioan Onel, primar al comunei Fruntiseni, pentru sprijinul acordat in privinta documentatiei, si domnului general (r) Gheorghe Dascalu cel care a donat terenul pe care s-a construit casa.

De asemenea, Parintele Episcop Ignatie a evidentiat sprijinul constant in proiectele sociale dedicate copiilor, oferit de doamna doctor Cristina Tiron din Barlad, careia i-a oferit Distinctia de vrednicie „Sfanta Mare Mucenita Chiriachi”, si de domnul magistrat pensionar Nicolaie Mihai, presedintele C.A.R.P. Barlad, caruia, de asemenea, i-a oferit Distinctia de vrednicie „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” a Episcopiei Husilor.

A doua casa din programul „Bucuria e acasa”, oferita beneficiarului, se afla in localitatea Bulboaca, Parohia Zizinca, Protopopiatul Vaslui. Tanarul Marius, orfan de mama de la varsta de trei ani, avea sa isi piarda si tatal in incendiul din 2018 care le-a mistuit casa. Din acel moment, tanarul, elev la un liceu din Vaslui, a fost sprijinit de o familie din sat pentru a avea un adapost si cele necesare. Parintele Episcop Ignatie i-a oferit bursa de studiu "Sfantul Ioan Evanghelistul", asigurata de Parohia Ortodoxa Romana din Cambridge, Marea Britanie, si si-a luat angajamentul de a-i ridica o noua casa.

Casa a fost ridicata de Episcopia Hgusilor, prin Asociatia „Filantropia Ortodoxa” Husi, alaturi de mai multi oameni de bine din Constanta, Bucuresti si Timisoara.

Preasfintia Sa a oferit, cu acest prilej, distinctia de vrednicie „Sfanta Mare Mucenita Chiriachi” doamnei Mihaela Tudusciuc, cea in familia careia si-a gasit tanarul Marius sprijin, si domnului Cristian Alexa, cel care a donat terenul, distinctia de vrednicie „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”.

Casa cu numarul trei din proiectul „Bucuria e acasa” a fost sfintita in Husi. Sase copii au primit, in dar, de ziua lor, o casa complet utilata si mobilata. Parintele Episcop Ignatie a oferit, dupa slujba de sfintire, cheile casei:

„Consider ca aceasta casa, darul acesta facut in primul rand copilasilor, este una din minunile din aceasta perioada atat de dificila. Este o minune din vremea pandemiei. Concretizarea acestui gand, de a le darui o casa celor sase copilasi, a coincis cu aceasta perioada. Pe 16 martie a inceput aici lucrarea, iar acum s-a finalizat.

In Biserica, ne straduim ca ceea ce vorbim sa punem si in aplicare, sa acoperim vorbele noastre cu faptele. Multumesc parintelui consilier Vladimir Beregoi, sufletul acestui proiect, care a pus in fapta gandurile pe care le-am avut”.

De asemenea, Preasfintia Sa a multumit echipei Asociatiei „Filantropia Ortodoxa” Husi, evidentiind generozitatea si bunatatea oamenilor care au raspuns constant apelurilor facute de parintele consilier Vladimir Beregoi, din Bucuresti, Timisoara, Cluj, Turda, Campia Turzii, Orastie, Ocna Mures, Alba-Iulia, Parohia Harsova-Vaslui, si Asociatia „Serafim-Bucuria copiilor” Trimisoara.

Pe acestia, Ierarhul Husilor i-a numit „oameni generosi si filantropi” oferind diplome de vrednicie care vor fi trimise fiecaruia in parte.

Dintre cei prezenti, Parintele Episcop Ignatie a oferit distinctia de vrednicie „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” domnului Ioan Ciupilan, primarul municipiului Husi, cel care a pus la dispozitie terenul, si domnului Simion Gheuca pentru contributia si aportul adus la finalizarea acestei locuinte.

La final, parintele consilier Vladimir Beregoi i-a indemnat pe copii ca, peste ani, sa nu uite ajutorul primit si sa sprijine, la randul lor, pe cei care vor avea nevoie:

 „Timpul va trece, veti ajunge oameni mari si veti avea posibilitati, pentru ca sunteti copii intelepti. Sa nu uitati atunci ca undeva, intr-un oras sau intr-un sat, exista un copil sau mai multi care va asteapta sa impartasiti astfel de bucurii”.

De asemenea, parintele consilier Vladimir Beregoi a mentionat ca proiectul „Bucuria e acasa” continua, fiind in constructie mai multe case, in diferite stadii de lucru, iar atentia acordata celor in nevoi se concretizeaza si prin asezamintele si caminele care urmeaza sa fie deschise in acest an:

„Anul acesta, cu ajutorul lui Dumnezeu, sunt in curs de deschidere: Asezamantul «Sfanta Mare Mucenita Chiriachi» din Husi, Asezamantul «Sfantul Ierarh Nectarie» din Fedesti, comuna Suletea, Caminul pentru persoane varstnice «Sfantul Proroc Daniel» comuna Suletea, Caminul pentru persoane varstnice «Sfantul Calinic» Vutcani si Asezamantul social «Sfantul Spiridon» Barlad.

De asemenea, avem in, diferite stadii de constructie: Asezamantul «Sfantul Nectarie» de la Draxeni, iar in Husi ,un Centru cultural-educational, un Centru de zi pentru copii, un Club al seniorilor si un Centru de consiliere pentru persoanele dependente de alcool”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img