vineri, 29 martie, 2024

Episcopul Husilor „Criteriul Judecatii de Apoi va fi gradul de omenie manifestat fata de semenii nostri!”

Distribuie:

Publicat:

In Duminica Infricosatoarei Judecati, Preasfintitul Parinte Ignatie, Episcopul Husilor, a savarsit Sfanta Liturghie la Catedrala Episcopala din Husi.

In omilia rostita cu acest prilej, Ierarhul Husilor a explicat de ce Dumnezeu pune drept criteriu al Judecatii omenia:

„Evanghelia ne pune spre reflectie duhovniceasca momentul intalnirii noastre cu Dumnezeu, la sfarsitul veacurilor. Criteriul dupa care vom fi judecati va fi cel legat de omenia pe care am manifestat-o fata de semenii nostri. Cu alte cuvinte, gradul nostru de omenie, de dragoste fata de cei din jurul nostru va fi cel care ne va binecuvanta pentru viata cea vesnica sau ne va osandi.

Noua ne este pregatit raiul de la intemeierea lumii. Dumnezeu vrea ca toti sa mergem in rai. El vrea ca toti sa ne bucuram de slava Sa cea cereasca. Am fost adusi in aceasta lume ca prin faptele noastre sa mostenim raiul. Despre iad nu ni se spune ca a fost creat pentru noi, oamenii. Iadul este locul unde sta cel rau, diavolul.

De ce Dumnezeu pune drept criteriu al Judecatii omenia? De ce Dumnezeu nu ne intreaba nimic despre postire, despre Liturghie, despre Impartasanie, despre Spovedanie? De ce nu pot constitui toate acestea un criteriu pentru Judecata de apoi? Hristos ne da raspunsul: cand il ajuti pe cel sarman, pe cel care are nevoie de dragostea ta, de fapt Il slujesti pe Hristos care locuieste in cel sarman!”

Totodata, Parintele Episcop Ignatie a aratat ca Il putem recunoaste pe Hristos in chipul semenului nostru doar dupa ce L-am intalnit mai intai in Liturghie:

„Evanghelia de astazi nu se refera numai la cel sarac, ci si la cel ce este insetat dupa sensul vietii; se refera si la cel care este flamand dupa cele spirituale, dupa frumos si bine; se refera si la cel gol de fapte bune, care are nevoie de un imbold de a se imbraca in bunatate.

Ca sa reusim sa Il recunoastem pe Hristos in semenii nostri, in cei care au nevoie de ajutorul nostru, trebuie sa Il cunoastem undeva. Pe Hristos Il cunoastem in Sfanta Liturghie, in Sfanta Impartasanie. Daca reusim sa Il cunoastem pe Hristos in Sfanta Impartasanie, Il vom recunoaste si in semenii nostri.

Postirea, Sfanta Liturghie, Impartasirea, participarea la sfintele slujbe, rugaciunile noastre, toate constituie punctul de plecare in a trai aceasta sensibilitate fata de semenii tai: sa Il vezi pe Hristos in cei de langa tine.

Nu ai cum sa Il recunosti pe Hristos in cel de langa tine daca nu ai facut cunostinta cu El in Sfanta Impartasanie, in Liturghie!”

In continuare, Preasfintitul Ignatie a explicat de ce Judecata de Apoi se numeste „infricosatoare”:

„Judecata de Apoi se numeste infricosatoare pentru ca va fi foarte dreapta. Nu ne vom mai putea pacali pe noi insine sau pe altii. In lumea aceasta ne pacalim unii pe altii, purtam multe masti, suntem ipocriti si incercam sa parem ceea ce nu suntem. (…) La Judecata de Apoi nu ne vom mai putea minti. Fiecare ne vom descoperi exact asa cum am fost si cum suntem in inima noastra. Fiecare va descoperi cat de sincer a fost in lumea aceasta! Dam jos toate mastile si vom fi pusi in fata propriei noastre constiinte! Ea ne va judeca si nu vom putea nega evidentele!

Adancul inimii noastre va fi pus in fata judecatii. Va fi ca o oglinda in care ne vom vedea asa cum suntem. Nu ne va pedepsi Dumnezeu, ci propriile noastre fapte sunt cele care ne vor pedepsi! (…) Iadul inseamna lipsa iubirii, neputinta de a iubi! Unde este neiubire, este deja iadul, in sufletul fiecaruia! Unde este dragoste, este raiul! De noi depinde ce vrem sa avem in inima noastra! (…) De ce exista disproportie intre faptele facute in lumea aceasta, care se intind pe cativa ani, si pedeapsa in vesnicie? Pentru ca faptele tale nu mor odata cu tine!”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img