sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Episcopul Husilor: „Traim in epoca «post-adevar». Pe om nu il intereseaza adevarul, ci doar interpretarea pe care o da fiecare, in functie de ideologiile de care este convins”

Distribuie:

Publicat:

In Duminica a VI-a dupa Pasti (a Orbului din nastere), Preasfintitul Parinte Ignatie, Episcopul Husilor, a savarsit Sfanta Liturghie la Manastirea Fastaci, Protopopiatul Vaslui.

In cuvantul de invatatura, Preasfintia Sa a vorbit despre pericolul ideologiilor, despre incercarile de manipulare a adevarului si despre negarea evidentelor.

Ierarhul Husilor a comparat atitudinea fariseilor si carturarilor din pasajul evanghelic citit cu tendintele contemporane de rastalmacire a realitatii:

„Ochii sunt cei care vorbesc despre sufletul unui om. Poti sa iti dai seama din ochii unui om daca este bland, luminos cu inima sau daca este rautacios si viclean. Poti sa iti dai seama daca este sentimental, rabdator si smerit.

Inchipuiti-va ca va intalniti cu oameni care au ochii acoperiti. Nu veti putea distinge caracteristicile si trasaturile specifice ale acelora. Doar vazand ochii omului, il poti descrie”.

Pasajul evanghelic ne relateaza una din minunile savarsite de Hristos cu un orb din nastere.

Este o minune al carei final ne poate contraria. Fariseii si carturarii au pus la cale, in rautatea si micimea sufletelor lor, sa nege o evidenta, sa desfiinteze o minune al carei subiect fost orbul din nastere.

Atunci cand vrei sa distrugi o evidenta sau o experinta atat de clara, incepi sa il interoghezi, sa il anchetezi pe beneficiarul acestei schimbari radicale.

Asa s-a intamplat cu orbul din nastere. Pentru el, vindecarea, faptul ca a primit vederea de la Dumnezeu-Omul era o realitate de necontestat.

Nimeni, niciodata nu ar fi putut smulge aceasta evidenta. Carturarii si fariseii, in orbirea lor sufleteasca, ar fi vrut sa ii smulga aceasta evidenta, de care el s-a bucurat, anume ca a primit vederea.

Sa nu ne inselam ca o asemenea atitudine este specifica vremurilor biblice. Din nefericire o gasim multiplicata si in timpurile pe care le traim.

Sunt negate evidentele credintei, sun negate certitudinile credintei si experientele pe care fiecare le traim.

In perioada comunista, atunci cand vroiau sa manipuleze si sa desfigureze o anumita realitate, sa desfiinteze adevarul, era chemata persoana in cauza la ancheta, la interogatoriu, incat sa fie determinata sa gandeasca ca si cel care o interoga, sa spuna lucrurile pe care vroia sa le auda anchetatorul. Acesta incerca sa ii spele mintea si sa il convinga sa isi asume realitatea in care el credea, iar nu cea de care era omul foarte convins.

Aceasta atitudine se numeste ideologie”.

Parintele Episcop Ignatie a descris incercarile de manipulare la care a fost supus orbul vindecat, identificand si sursa intelepciunii de care acesta a dat dovada:

«A raspuns deci acela: Daca este pacatos, nu stiu. Un lucru stiu: ca fiind orb, acum vad». (Ioan 9, 25)

„Cand transformam viata intr-o ideologie, atunci unica noastra preocupare este de a falsifica adevarul, de a manipula si de a nega evidentele. Asa au procedat fariseii si carturarii din Evanghelie.

Ei s-au gandit ca pot sa prosteasca un cersetor orb. L-au chemat, incercand sa deturneze si sa brutalizeze experineta pe care acesta a avut-o.

In viclenia, superficialitatea si vanitatea lor, acestia, in momentul in care il cheama pe orb pentru a-l trage la socoteala, incep cu o formula de juramant, pe care evreii o cunosteau foarte bine: «da slava lui Dumnezeu».

Il invita pe cel orb sa spuna adevarul sub juramant, dar un «adevar» pe care ei vroiau sa il auda, iar nu cel pe care l-a trait orbul.

Acesta si-a dat seama de ineptia si aberatia interogatoriului. Raspunsurile pe care el le-a dat sunt de o inteligenta si o logica imbatabile, care i-au tulburat pe carturari si farisei.

De unde i-a dat Dumnezeu acestui orb, despre care ni se spune ca era cersetor – si deducem ca nu era un om scolit, aceasta inteligenta?

Acest orb, in momentul in care a primit de la Dumnezeu lumina si vindecarea, a dat dovada de o inteligenta orbitoare, stralucitoare in comparatie cu ingustimea de minte a carturarilor.

Este atat de inteligent incat nu intra in logica carturarilor si a fariseilor. Le da o replica usturatoare: «nu stiu daca Acesta este pacatos. Nu este competenta mea. Nu am de unde sa stiu sufletul Celui care m-a vindecat. Pot sa va spun faptul ca nu am vazut si, in urma acestei interventii asupra ochilor mei, vad. Acest lucru este esential pentru mine».

Un asemenea raspuns i-a disperat pe carturari si farisei, elita religioasa a poporului evreu, care erau foarte bine pregatiti din punct de vedere ntelectual.

Acest dialog scoate in evidenta mintea sclipitoare a celui ce fusese orb.

De unde a avut el toate aceste raspunsuri?

Din credinta pe care o avea in Cel care l-a vindecat si, in egala masura, din experienta si bucuria pe care le-a dobandit din intalnirea cu Iisus Hristos. El este Lumina lumii, adevarata lumina a mintii si a inimii omului. De aici a primit darul inteligentei, incat a putut face fata tuturor tertipurilor logice.

Paradoxal, acesta se vindeca de orbirea sufleteasca, si Dumnezeu ii daruieste o intelepciune a mintii orbitoare pentru carturari si farisei”.

Ierarhul Husilor a vorbit despre pericolul ideologiilor si despre cum acestea incearca sa se insinueze in societatea contemporana:

„Nu credeti ca lucrurile stau cam la fel si in lumea in care traim? Ni se neaga evidentele, credinta, minunea pe care o traim de fiecare data in Liturghie prin Impartasanie.

De se intampla toate acestea?

In spatele acestor negari a evidentelor, a ceea ce noi traim in calitate de crestini, in Biserica, sta o ideologie.

Ideologiile, spunea parintele Arsenie Papacioc, nu au mama, nici tata. Ele ucid intotdeauna.

Ateismul este o ideologie care ucide. Nu-i intereseaza omul, cu toate trairile lui personale si cu ceea ce el experimenteaza la nivel personal in relatia sa cu Dumnezeu. Cauta sa le desfiinteze.

Este ceea ce am trait, pret de peste 40 de ani, in comunism.

Ideologiile ucid si transforma oameni. Vor sa denatureze firea umana si sa atenteze la demnitatea ei.

Astazi se intampla la fel. Sunt tot felul de ideologii care bantuie in lume.

Una dintre cele mai viclene si malefice este cea a progresistilor. Ei spun ca nu avem nevoie de traditie, de radacini, de credinta, de valori. Toate acestea, spun ei, nu sunt esentiale pentru om.

Daca ii luam omului credinta, trairile lui, valoarea familiei, nu mai ramane nimic din el.

Ideologiile sunt foarte perverse si viclene. Au o logica malefica, care dezbina si vor sa smulga din sufletul omului trairea pe care o are”.

Preasfintia Sa a vorbit despre atacul ideologic asupra Sfintei Impartasanii, ilustrand, din traditia vizuala a Bisericii, cine este cel care lupta permanent impotriva lui Hristos:

„De ce credeti ca in vremea aceasta, de incercare pentru noi, marea batalie se duce in jurul Sfintei Impartasanii, a Trupului si Sangelui lui Hristos? Pentru ca trebuie negata evidenta, trebuie brutalizat un adevar pe care noi, crestinii, il stim. Nu este o simpla paine si vin, ci este Trupul si Sangele lui Hristos.

Pentru ideologii acestui veac nu conteaza experienta, ci ideile pe care ei le promoveaza.

Locul elitei religioase, a fariseilor si carturariilor, au luat-o astazi altii, care, la fel ca si aceia, vor sa nege evidentele.

Dumnezeu ne va intari si, daca ne vom stradui sa ne impartasim de lumina, vom primi darul de a da raspunsurile care sa contina o logica la fel de imbatabila ca a acelui orb simplu.

Dumnezeu este lumina. El ne da intelepciunea mintii.

Noi spunem despre un om intelept ca are o minte luminata. Stie sa iasa, in situatii delicate, din hatisurile complicate ale vietii. Dumnezeu ii da aceasta putere, sa vada esenta, ceea ce este cu adevarat important.

La fel, pe acest orb nu-l interesa ca va fi exclus din sinagoga. Era convins de ceea ce a trait.

Din nefericire, poate ca noi nu traim la acelasi nivel credinta, incat nimeni sa nu ne poata clinti, indiferent cate vifornite ideologice si rautati s-ar napusti asupra noastra.

Astazi se pune accent pe interpretarea unui adevar sau a unei fapte, iar nu pe cum sunt faptele in continutul lor.

Revenind la Sfanta Impartasanie si la toata aceasta dezbatere pe care au aruncat-o secularistii in spatiul public, vedem ca ei sunt foarte preocupati de faptul ca prin Impartasanie s-ar putea transmite virusul.

Ei nu se impartasesc. Cei care contesta Impartasania si incearca sa ne invete cum sa ne traim credinta, nu au nicio treaba cu credinta. Nu vedem pe niciunul venind la Sfanta Liturghie. Sunt atat de «ingrijorati» de ceva pe care, de fapt, nu ii interseaza si cu care nu au nicio legatura. Este clar ca aceasta inseamna ideologia.

Intr-o pictura de la una din manastirile din Oltenia este reprezentata Umblarea pe mare a lui Hristos si venirea in corabia in care sunt ucenicii. In aceasta corabie, care este Biserica, in centru, se afla o masa, iar diavolul sta departe si tinteste spre aceasta masa, ca sa Il ia pe Hristos euharistic, Sfanta Impartasanie.

Si astazi sunt interpretate tendentios realitatile. Fariseii incercau sa interpreteze ceea ce a trait acel orb. Nu ii interesa fapta in sine.

Traim astazi in epoca «post-adevar». Pe om nu il intereseaza adevarul, ci doar interpretarea pe care fiecare o da, in functie de ideologiile de care este convins”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img