marți, 19 martie, 2024

Escaladeaza situatia in Grecia: dupa protestele anti-restrictii, acum bugetarii intra in greva

Distribuie:

Publicat:

 

Sectorul public grec se află într-o grevă de 24 de ore joi şi cere ”măsuri substanţiale de protecţia sănătăţii”, în timp ce poliţia se află pe picior de război în vederea unei interziceri a manifestaţiilor în plină izolare în lupta împotriva covid-19, relatează AFP.

Guvernul a prelungit joi – până la 7 decembrie – izolarea, prevăzută iniţial să dureze până la 30 noiembrie, din cauza numărului important de pacienţi contaminaţi cu noul coronavirus şi a presiunii importante asupra spitalelor, informează News.ro.

Zeci de motociclişti şi angajaţi ai Ministerului Muncii au manifestat pentru scurt timp în faţa sediului ministerului, în centrul Atenei, agitând steaguri roşii şi negre, potrivit unor imagini difuzate pe reţele de socializare.

Sindicatul angajaţilor spitalelor a îndemnat la o manifestaţie în faţa sediului Ministerului Sănătăţii, cerând ”primă de Crăciun pentru tot personalul” şi ””consolidarea măsurilor de protecţie”.

Aproximativ 200 de persoane din cadrul unor mişcări de stânga au defilat 500 de metri în centrul capitalei, după care poliţia le-a cerut să se disperseze, potrivit unui jurnalist AFP.

La Atena metroul nu circula joi timp de 14 de ore, iar şoferii de autobuz şi troleu urmeau să înceteze munca joi seara.

Nicio legătură maritimă între continent şi insule nu a fost asigurată joi, în urma participării la grevă a Sindicatului Marinarilor.

Jurnalişti din presa publică şi privată au făcut grevă timp de două ore joi, înainte de prânz, în semn de protest faţă de ”orice intervenţie (a Gvernului) în toiul pandemiei care subminează drepturile la siguranţă socială şi libertăţile angajaţilor”.

Sindicatele jurnaliştilor reclamă ”mai multe teste pentru angajaţi, pentru a continua să muncească” şi ”consolidarea serviciilor sănătăţii publice în lupta împotriva pandemiei”.

Importante forţe de poliţie au fost desfăşurate pe străzile Atenei, pentru a interzice manifestaţii, întrucât de la impunerea izolării, la 7 noiembrie, orice adunare este interzisă.

Grecia, ocolită de primul val al pandemieie, în primăvară, este deosebit de afectată din toamnă, iar serviciile de sănătate elene, în mod tradiţional deficitare, se confruntă cu o presiune foarte puternică.

Grecia a înregistrat aproximartiv 100 de morţi pe zi din cauza covid-19 în ultimele zile – 1.902 în total din februarie.

Media contaminărilor zilnice cu noul coronavirus se ridică la peste 2.000 – 97.200 în total.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img