joi, 18 aprilie, 2024

Este apa carbogazoasa la fel de sanatoasa precum apa plata?

Distribuie:

Publicat:

Din punct de vedere al hidratarii, studiile putine care s-au efectuat cad de acord ca apa carbogazoasa este la fel de benefica precum apa plata. Problema intervine la acele bule cu carbon care pot avea anumite influente asupra organismului.

Acidul din apa te pot face sa te simti mai plin sau sa iti dea indigestie daca o consumi prea rapid – ceea ce are un impact asupra modului in care o bei, scrie descopera.ro, care citeaza Live Science. Un studiu a ajuns la concluzia ca dupa exercitii fizice, cei care aveau la indemana apa carbogazoasa, preferau sa se hidrateze mai putin. Un alt studiu care a implicat copiii a aratat ca cei care aveau acasa un aparat CO2 tindeau sa se hidrateze mai mult decat cei care nu aveau. Daca te hidratezi mai mult sau mai putin atunci cand ai la indemana apa carbogazoasa depinde deci de stomacul fiecaruia.

Cat despre efectul de erodare pe care o astfel de apa il are asupra dintilor si a calciului din oase, exista o veste buna. Nu exista nicio dovada ca apa de acest fel are vreun efect asupra calciului din oase. Mitul a aparut in urma unui studiu din 2006 care a gasit ca femeile in varsta care au consumat zilnic sucuri cu zahar au o densitate minerala a oaselor mai scazuta decat femeile care nu au consumat. Femeile care au baut apa carbogazoasa simpla nu au prezentat o scadere in densitate a oaselor.

Pe de alta parte, este ceva adevar in afirmatia ca apa carbogazoasa poate eroda smaltul dintilor. Efectul este cauzat de acidul carbonic – un produs secundar al apei si al carbonului – care da senzatia intepatoare. Apa minerala cu diferite arome, precum lamaia sau grapefruit au un efect putin mai coroziv dat de acidul citric continut. Totusi, acestea sunt slabe, mai ales comparabile cu sucurile acidulate de pe piata. S-a gasit ca acestea din urma sunt de 100 de ori mai daunatoare pentru dinti decat apa carbogazoasa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img