News Flash:

Este oficial. Ce trebuie sa stie toti fumatorii

3 Noiembrie 2016
1673 Vizualizari | 0 Comentarii
Punerea pe piata a tigarilor si a tutunului rulat cu aroma caracteristica, cum ar fi aromele de fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri sau vanilie, va fi interzisa, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea care transpune Directiva 2014/40/UE.

Legea stabileste conditiile pentru fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor din tutun si a celor conexe, in scopul preluarii in legislatia nationala a reglementarilor europene si internationale promovate pentru reducerea consumului de tutun, indeosebi in randul tinerilor. In termen de 30 de zile de la de la data intrarii in vigoare a legii, Guvernul va pune de acord toate actele sale de punere in aplicare cu dispozitiile prezentei legi.

Legea introduce noi conditii privind ingredientele utilizate in fabricarea produselor din tutun, inscriptionarea si prezentarea produselor din tutun, trasabilitatea, elementele de securitate si comertul transfrontalier la distanta cu produse din tutun si conexe.

De asemenea, sunt reglementate si nivelurile maxime ale emisiilor de gudron, nicotina si monoxid de carbon.

Potrivit noului proiect de lege, va fi interzisa punerea pe piata a tigarilor si a tutunului rulat care au o aroma caracteristica, respectiv un miros sau gust diferite de cel al tutunului, cum ar fi aromele de fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri sau vanilie.

"Produsele cu aroma caracteristica al caror volum al vanzarilor la nivelul intregii UE reprezinta 3% sau mai mult intr-o anumita categorie de produse vor fi interzise din 20 mai 2020. De asemenea, va fi interzisa punerea pe piata a tuturor produselor din tutun care contin aditivi speciali, precum vitamine, cafeina, taurina si creeaza astfel impresia ca un produs din tutun are un efect benefic asupra sanatatii sau ca prezinta riscuri mai mici pentru aceasta, dar si a celor care contin arome in capsule, filtru sau in alte caracteristici tehnice", preciza guvernul, in calitate de initiator al proiectului.

Mai mult, ministerul Sanatatii poate adopta si alte reglementari prin care sa interzica vanzarea produselor din tutun sau celor conexe, din motive legate de situatia specifica din Romania, cu conditia ca interzicerea sa fie justificata de necesitatea protectiei sanatatii publice.

Etichetarea produselor din tutun se modifica si vor trebui sa contina un avertisment general ''Fumatul ucide'', pe 50% din suprafata laterala, un mesaj de informare ''Fumul de tutun contine peste 70 de substante care cauzeaza cancer'', pe 50% din suprafata laterala, avertismente de sanatate combinate, formate din text, poza si numar de telefon la care se pot obtine informatii despre metodele de renuntare la fumat pe ambele fete, in partea superioara, pe 65% din suprafata, iar avertismentul poate fi mutat sub timbrul fiscal, astfel incat marca sa ramana sub avertisment.

Pana la data de 20 mai 2017, este permisa introducerea pe piata a urmatoarelor produse care nu sunt in conformitate cu prezenta lege: a) produsele din tutun fabricate sau puse in libera circulatie, etichetate in conformitate cu Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, b) tigaretele electronice sau flacoanele de reumplere fabricate sau puse in libera circulatie inainte de 20 noiembrie 2016; c) produsele din plante pentru fumat, fabricate sau puse in libera circulatie inainte de data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0833 (s) | 23 queries | Mysql time :0.032235 (s)