marți, 19 martie, 2024

Este Omicron o variantă mai blândă a coronavirusului?

Distribuie:

Publicat:

Deşi varianta Omicron este considerată, aparent, mai blândă comparativ cu Delta, specialiştii în sănătate se raportează la acest val al pandemiei cu la fel de mare precauţie ca şi până acum.

“Omicron este o variantă mai contagioasă în comparaţie cu cele anterioare întrucât prezintă o încărcătură virală mai mare la nivelul tractului respirator superior. Mai mult decât atât, s-a observat că această tulpină infectează mai uşor persoane ce prezintă imunitate dobândită prin vaccin sau prin infectare anterioară, ceea ce reprezintă un avantaj pentru virus şi un dezavantaj pentru noi. E adevărat că până acum, cel puţin, formele de boală date de Omicron în cazul persoanelor care aveau imunitate nu sunt la fel de grave, însă acest lucru nu înseamnă că această nouă tulpină nu reprezintă un pericol. Este foarte probabil să asistăm la o creştere a spitalizărilor şi a cazurilor din ATI în perioada următoare, în legătură directă cu numărul mare de infectări pe care România îl va înregistra”, a adăugat Dumitru Jardan.

“În condiţiile unei testări adecvate, numărul cazurilor de COVID-19 din România s-ar dubla la 3-4 zile”

Reprezentanţii MedLife au anunţat încă de la sfârşitul anului trecut că România se va confrunta începând cu jumătatea lunii ianuarie cu o creştere rapidă şi continuă a numărului de infectări, în contextul răspândirii tulpinii Omicron la nivel naţional.

“Rezultatele programelor noastre de pre-screening şi secvenţiere confirmă nivelul accelerat de răspândire a noii tulpini şi explică evoluţia continuă a numărului de cazuri la nivel naţional. Vedem cum noua tulpină acaparează deja oraşele mari, precum Cluj, Timişoara şi Bucureşti, acestea fiind, de altfel, judeţele cu cel mai mare număr de cazuri zilnice raportate. Dacă ar exista o testare adecvată, probabil că numărul real al infectărilor s-ar dubla la fiecare 3-4 zile. Impactul numărului real de îmbolnăviri se va vedea în următoarele două săptămâni la nivelul sistemului sanitar, prin creşterea spitalizărilor şi a numărului de pacienţi internaţi la ATI. Iar atunci când rata de ocupare a paturilor din spitalele COVID va depăşi 75% vom resimţi, cu adevărat, pericolul acestui val al pandemiei.

Continuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img