vineri, 19 aprilie, 2024

„Este pacat sa crezi ca totul ti se datoreaza in mod exclusiv”, avertizeaza Episcopul Ignatie

Distribuie:

Publicat:

„Este păcat să crezi că totul ţi se datorează în mod exclusiv, să Îl scoţi pe Dumnezeu din ecuaţia vieţii tale”, a avertizat duminică Episcopul Ignatie.

„Crezi că totul ţi se datorează ţie, minţii tale, experienţei tale, capacităţilor tale. Evanghelia ne cere să nu gândim în felul acesta. Să nu căutăm cu orice preţ să ne afirmăm pe noi înşine”, a mai spus ierarhul.

Episcopul Huşilor a liturghisit în Duminica a III-a din Postul Mare la Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Arhangheli” din Paris.

Ierarhul a prezentat în omilia sa ce ascunde afirmarea de sine, informează Episcopia Huşilor.

„Afirmarea de sine nu este altceva decât primirea păcatului mândriei în noi înşine. Când primim păcatul mândriei în sufletul nostru, atunci facem tot ce ne stă în putinţă să ne afirmăm, fie că avem cu ce, fie că nu”.

„Afirmarea de sine este, de fapt, o iluzie a unei imagini pe care tu ţi-ai confecţionat-o şi ai vrea să îi convingi şi pe cei din jur că eşti aşa cum te vezi tu însuţi, iar nu cum te văd ei. Când celălalt nu te percepe aşa cum ai vrea, te supără o asemenea atitudine”.

Potrivit Preasfinţiei Sale, urmarea lui Hristos presupune tăgăduirea afirmării de sine.

„Hristos tocmai acest lucru ne cere: să ne tăgăduim afirmarea de sine. Cu cât noi ne afirmăm mai mult pe noi înşine, cu atât Îl tăgăduim pe Dumnezeu. El nu vine şi nu locuieşte într-o inimă plină de sine”.

„Dumnezeu vine acolo unde eşti golit de tine însuţi, adică eşti smerit şi Îi faci loc în inima ta. Dacă tu te umpli de tine însuţi, Dumnezeu nu va veni în inima ta. Una dintre condiţiile urmării lui Hristos este tăgăduirea afirmării de sine”.

După Sfânta Liturghie, Părintele Episcop Ignatie a susţinut, în Catedrala Mitropolitană, conferinţa intitulată „Crucea – iubirea desăvârșită a lui Dumnezeu”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img