News Flash:

Etnicii bulgari din Republica Moldova cer statut special pentru raionul Taraclia

9 Aprilie 2014
2118 Vizualizari | 0 Comentarii
Raionul Taraclia, din estul R. Moldova, va intra in componenta autonomiei gagauze daca Parlamentul de la Chisinau nu-i va acorda un statut special, a declarat primarul orasului Taraclia, Serghei Filipov, relateaza Jurnal de Chisinau, in editia online.

 Filipov sustine ca, potrivit strategiei de descentralizare adoptata de Parlamentul Republicii Moldova, Taraclia ar urma sa fie alipit raionului Cahul, iar acest fapt va face ca etnicii bulgarii sa fie in minoritate.

"Problema este ca acum in Taraclia bulgarii reprezinta 72 la suta din populatie, iar daca vom intra in componenta raionului Cahul, vom fi doar 6 la suta", a afirmat Serghei Filipov.

Primarul din Taraclia afirma ca in raion ar putea fi organizat un referendum asemenea celui din Gagauzia. "In acest caz vom restabili dreptatea istorica. Gagauzii si bulgarii au trait impreuna timp de secole in Balcani. Aici am fost transferati la ordinul tarului. In R.Moldova, traim alaturi de 200 de ani. Prin urmare, in cazul in care Parlamentul refuza sa ne acorde un statut special, vom solicita aderarea la Gagauzia. Nu putem cere independenta pentru ca este imposibil. Odata cu aderarea la Gagauzia, vom beneficia de un statut special. Deci in cazul unirii R.Moldova cu Romania, Taraclia si Gagauzia vor avea dreptul de a iesi din componenta Republicii Moldova", a mai spus primarul orasului Taraclia.

 O adunare generala a etnicilor bulgari din Republica Moldova este programata la 12 aprilie la Taraclia. Pe agenda figureaza inclusiv un proiect de lege care urmeaza sa fie propus Parlamentului de la Chisinau privind acordarea unui statut special pentru raionul Taraclia.

Potrivit recesamantului din 2004, etnicii bulgari reprezinta 65,56 la suta din cei 43.151 de locuitori ai raionului Taraclia.

Reprezentanti locali ai etnicilor bulgari au solicitat inca de anul trecut autonomie administrativa si culturala si au propus ca bulgara sa fie a doua limba oficiala a regiunii.

Initiativa etnicilor bulgari din Republica Moldova are loc dupa ce locuitorii din Gagauzia s-au pronuntat masiv, la referendumul organizat in februarie, in favoarea aderarii R. Moldova la Uniunea Vamala si a unei eventuale declaratii de independenta a autonomiei gagauze. Etnicii rusi din Balti si-au cerut, de asemenea, in 2012, autonomia.

Dupa anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia, exista temeri privind tensiuni in jurul conflictului transnistrean si eventuale presiuni din partea Moscovei asupra R. Moldova, inaintea semnarii Acordului de Asciere cu UE, asteptata pentru luna iunie.

raionul taraclia r moldova chisinau cahul serghei filipov
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1146 (s) | 34 queries | Mysql time :0.044444 (s)