News Flash:

ETNOBOTANICELE " STAPANELE" BARLADULUI

27 Ianuarie 2017
3606 Vizualizari | 0 Comentarii
In ciuda semnalelor trase atat de medici cat si de politisti numarul consumatorilor de etnobotanice se pastreaza intr-un trend ascendent. Numai in 2016 , 34 de barladeni au fost dusi la Spitalul de Urgenta " Elena Beldiman" datorita consumului de substante psihoactive.

Specialistii  Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA )Vaslui au colectat un numar de 410 fise standard de urgenta ca urmare a consumului de droguri legale(alcool) si ilegale de la cele trei unitati medicale din judet care ofera asistenta medicala in regim de urgenta consumatorilor de droguri: Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, Spitalul Municipal de Urgenta „Elena Beldiman”, Barlad si Spitalul Municipal  „Dimitrie Castroian”, Husi.

Din datele transmise de catre DSP Vaslui, se evidentiaza ca numarul de cazuri care au accesat serviciile medicale UPU ca urmare a consumului de droguri ilegale (inclusiv NSP) este 53, dintre care 21 cazuri la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, 34 cazuri la Spitalul Municipal de Urgenta „Elena Beldiman” Barlad si 1 caz la Spitalul de Psihiatrie Murgeni. Majoritatea consumatorilor fac parte din grupa de varsta 15-19 ani (35 cazuri) si grupa 20-24 ani (11 cazuri).

 BETI SI DROGATI LA VOLAN.                                                   

 Numarul de cazuri care au accesat serviciile medicale UPU ca urmare a consumului de alcool este de  594.

Din datele INspectoratului de Politie Judetean Vaslui– Serviciul Rutier reiese ca numarul conducatorilor auto depistati in trafic sub influenta alcoolului este de 406; numarul conducatorilor auto depistati in trafic sub influenta substantelor stupefiante sau psihotrope este 2; numarul de permise de conducere retinute ca urmare a conducerii pe drumurile publice sub influenta alcoolului – 405; numarul de permise de conducere retinute ca urmare a conducerii pe drumurile publice sub influenta substantelor psihoactive- 2.

In privinta traficului de stupefiante in judetul Vaslui, in anul 2016, la Tribunalul Vaslui, 8 persoane au fost condamnate definitiv si 2 persoane s-au aflat in curs de cercetare pentru savarsirea de infractiuni la Legea nr. 143/2000; in cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Vaslui,  au fost constatate 31 de infractiuni, din care 14 la Legea nr. 194/2011 si 17 la Legea nr. 143/2000, pentru care 18 persoane sunt cercetate/trimise in judecata pentru savarsirea de infractiuni la Legea nr. 143/2000 si la Legea nr. 194 /2011.

Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) asteapta tinerii, parintii si actorii sociali din comunitate sa se alature acestor demersuri, de lupta impotriva consumului de droguri, pentru a trage un semnal de alarma cu privire la riscurile si consecintele nocive ale consumului si traficului de stupefiante.

CANABISUL, CEL MAI DORIT DROG!                

Conform celor mai recente studii, realizate de specialisti, atat in populatia scolara, cat si in cea generala, in Romania, canabisul este cel mai consumat drog, in special in randul tinerilor. Pentru prima oara in intreaga perioada de monitorizare, canabisul este pe primul loc in ceea ce priveste cererea de tratament ca urmare a consumului de droguri. De asemenea, canabisul este si cel mai capturat drog, in anul 2015, capturile de canabis inregistrand 44,3% din cantitatea totala de droguri capturate. Tendinta de crestere a consumului de NSP, conturata in anul anterior, este confirmata de datele inregistrate in monitorizarea de rutina a indicatorilor privind admiterea la tratament si urgentele medicale datorate consumului de droguri. Ca si in cazul canabisului, rezultatele studiilor indica faptul ca, in principal, tinerii sunt cei care consuma astfel de substante. Opiaceele, in special heroina, administrate pe cale injectabila in randul consumatorilor din Bucuresti, continua sa fie observate, preponderent, in acest context. Cu toate acestea, o noua cohorta de tineri consumatori de heroina se evidentiaza, in anul 2015, in sistemul de asistenta.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1260 (s) | 23 queries | Mysql time :0.031728 (s)