vineri, 29 martie, 2024

Eugen Teodorovici: Suntem decisi sa avansam in toate dosarele, la nivel tehnic, in COREPER, si in final in ECOFIN

Distribuie:

Publicat:

România aduce ceva nou la nivel de Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene – este vorba despre acea expertiza pe anumite domenii, dar şi despre această determinare şi dorinţa de a demonstra că putem face faţă rolului important de a deţine Preşedinţia Consiliului UE, a declarat luni ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, după încheierea reuniunii Comisiei pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European (ECON), potrivit agerpres.ro.

''Este o perioadă dură, sunt multe subiecte şi dosare importante pentru Preşedinţia română a Consiliului UE. Perioada va fi una scurtă, Comisia Europeană şi Parlamentul European îşi vor încheia mandatele în curând, dar aşa cum am spus şi în ECON suntem foarte angajaţi să închidem dosarele respective. Suntem decişi să avansăm în toate dosarele, la nivel tehnic, în COREPER, şi în final în ECOFIN, pentru a închide cât mai multe dosare cu putinţă şi în final pentru a le discuta şi conveni în trilog. Suntem ambiţioşi, dar în acelaşi timp realişti, aşa cum am spus în ECON suntem foarte decişi să avansăm. Sper că sprijinul PE va fi unul real şi că prin cooperarea cu Comisia Europeană şi Parlamentul European ne vom atinge obiectivele, în interesul cetăţenilor noştri'', a spus ministrul român, după ce a a prezentat luni în faţa membrilor ECON priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului UE în domeniile economic, monetar şi fiscal.

El a menţionat că în reuniunea ECON a primit întrebări – unele nu atât de agresive cum s-ar fi aşteptat – din partea unor europarlamentari, inclusiv români, care au dorit să afle exact care vor fi dosarele pe care Preşedinţia română a Consiliului UE doreşte să le încheie la nivelul ECOFIN. ''Noi am explicat foarte clar care sunt ţintele, este adevărat că sunt ţinte ambiţioase, dar realizabile, pentru că am spus-o foarte clar: România aduce ceva nou la nivel de preşedinţie a Consiliului UE, este vorba despre acea expertiză pe anumite domenii. Ştiţi foarte bine că sunt foarte multe echipe din ministere care au ani de zile în spate şi au această expertiză'', a menţionat Teodorovici.

O primă prioritate a Preşedinţiei române a Consiliului UE în domeniile economic, monetar şi fiscal va fi avansarea discuţiilor cu privire la Uniunea Economică şi Monetară.

''Desigur, un dosar foarte important este Cadrul Financiar Multianual, despre care auzim pe toate zonele că este unul dificil. Sunt păreri împărţite, sunt opiniile statelor membre, de la sumele alocate până la moduri de utilizare şi felul în care actele normative vor fi finalizate'', a continuat oficialul român.

Alte subiecte de interes vor fi instrumentul InvestEU, aflat şi pe agenda de marţi a Consiliului ECOFIN, precum şi alte dosare care au figurat pe agenda Preşedinţiei austriece a Consiliului UE şi pe care România le doreşte mai avansate, dar şi subiecte care nu au fost aduse în discuţie până acum.

''De multe ori, pare – şi sper doar să pară – că anumite discuţii nu îşi ating efectul scontat şi am spus-o foarte clar azi în ECON, noi ca preşedinţie trebuie să fim atenţi să avem aceleaşi reguli aplicabile tuturor statelor membre şi cetăţenilor acestor ţări, să gândim instrumente sau soluţii pentru întreaga Europă, nu doar pentru o parte sau alta în funcţie de dorinţa statelor membre, pentru că vorbim de coeziune, de convergenţă, de ceea ce putem aduce ca experienţă a unor state mai mici, dar, repet, fără a amesteca cele două zone – cea de dorinţă la nivel de stat membru şi cea de obligaţie de a acţiona ca Preşedinţie a Consiliului UE. Sunt convins că România va acţiona strict în interesul european, am spus-o şi anul trecut, am dat câteva exemple în (reuniunile, n.red.) ECOFIN, când România a înţeles ipoteze pentru propuneri făcute la nivelul Consiliului şi care creau beneficii nu neapărat României, ci altor state, dar fiind un proiect european România a ţinut să voteze în acest sens'', a mai spus ministrul român al finanţelor publice.

La rândul său, preşedintele ECON, Roberto Gualtieri, a apreciat că discuţia de luni cu ministrul român Eugen Teodorovici despre priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului UE a fost una ''pozitivă şi fructuoasă''.

''Urez tot succesul României pentru această sarcină plină de provocări şi apreciez foarte mult programul Preşedinţiei române a Consiliului UE, accentul pe convergenţă, bazată pe mai multă creştere, pe mai multe locuri de muncă, pe investiţii sporite, pe mai multă coeziune socială şi teritorială şi mai multă corectitudine socială. Aşadar este un program pozitiv şi vom face tot posibilul ca Parlament European pentru a coopera strâns cu Preşedinţia română a Consiliului UE, pentru a atinge rezultatele'' propuse, a încheiat Gualtieri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img