News Flash:

Europa isi 'ascute' arsenalul antiterorist

21 Ianuarie 2015
1665 Vizualizari | 0 Comentarii
Consiliul Europei lucreaza la modernizarea arsenalului sau antiterorist, ca reactie la atentatele din Franta, ce urmeaza sa permita in special consolidarea luptei europene contra retelelor de antrenament din strainatate ale jihadului, au informat marti surse diplomatice, potrivit AFP.

Printre propunerile pe care le va face secretarul general al organizatiei paneuropene, Thorbjoern Jagland, Comitetului de Ministri ai celor 47 de tari membre ale Consiliului Europei figureaza, de asemenea, studiul "fezabilitatii unui nou protocol la Conventia europeana asupra cetateniei referitor la retragerea cetateniei in cazul comiterii unor acte teroriste si al participarii la miscari teroriste", a precizat purtatorul de cuvant al secretarului general, Daniel Höltgen.

Thorbjoern Jagland mai propune incheierea elaborarii unui protocol aditional la Conventia europeana pentru prevenirea terorismului, prin care semnatarii se angajeaza sa adopte legi care sa reprime recrutarea, antrenarea ori intentia de a urma antrenamente "in scopuri teroriste", precum si organizarea si finantarea unor astfel de filiere.

Secretarul general al Consiliului Europei propune, de asemenea, o reuniune a ministrilor educatiei din intreaga Europa cu prilejul unei "conferinte extraordinare", care ar putea avea loc la sfarsitul lunii februarie, pentru a trece in revista problema "invatarii cetateniei democratice" si a "dialogului intercultural".

Printre alte propuneri figureaza redactarea liniilor directoare cu privire la mijloacele de prevenire a "radicalizarii in inchisori".

Aceste propuneri vor fi prezentate miercuri de Thorbjoern Jagland Comitetului de Ministri ai Consiliului Europei. Este vorba despre "a se aduce un raspuns european la un fenomen global", a precizat purtatorul sau de cuvant, Daniel Höltgen.

Prin intermediul conventiilor sale, care au un caracter obligatoriu, Consiliul Europei are in vedere armonizarea legislatiilor celor 47 de state membre.

Cu sediul la Strasbourg, aceasta organizatie paneuropeana distincta de Uniunea Europeana reuneste cele 28 de tari membre ale UE, alaturi de Rusia, Azerbaidjan sau Turcia.

Agerpres
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0971 (s) | 34 queries | Mysql time :0.036376 (s)