vineri, 29 martie, 2024

Europarlamentari din Franța anunță REVOLUȚIE, după respingerea candidatului Ungariei: Atacuri DURE la adresa Comisiei JURI și amenințări cu BLOCAJE în numiri

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele delegaţiei franceze din grupul de dreapta PPE în Parlamentul European, François-Xavier Bellamy, a ameninţat marţi că va bloca numirea candidaţilor în viitoarea Comisie Europeană care fac "obiectul unor anchete judiciare", acuzând decizia de luni a Comisiei Juridice de a-l respinge pe candidatul Ungariei.

"Decizia de a-l exclude pe colegul nostru ungar din Comisia Europeană nu este motivată decât de considerente politicianiste şi ideologice", a declarat el pentru AFP.

În opinia sa, este vorba "de o gravă deturnare a misiunii pe care trebuie să o asigure Comisia de Afaceri Juridice", informează agerpres.ro.

Comisia JURI este însărcinată cu analizarea declaraţiilor de interese ale candidaţilor la posturile de comisari europeni şi a respins propunerea Ungariei, Laszlo Trocsanyi, şi propunerea României, social-democrata Rovana Plumb.

"Este în afara discuţiei ca noi să acceptăm acum o dublă măsură, care ar fi de neînţeles pentru opinia publică", a afirmat eurodeputatul conservator francez.

"Dacă un coleg care nu a făcut niciodată obiectul vreunei proceduri judiciare este astfel blocat, cum putem lăsa să fie aprobaţi candidaţi care au fost condamnaţi în trecut sau care fac în prezent obiectul unor anchete judiciare?", s-a întrebat el.

Printre comisarii propuşi care fac obiectul unor anchete se numără şi franţuzoaica Sylvie Goulard (Grupul Renew Europe, liberal), care aspiră la portofoliul 'Piaţa Internă'.

Sylvie Goulard, care a fost pentru scurt timp ministrul Apărării în Franţa în 2017, este vizată de două anchete, una a justiţiei franceze, iar alta a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), într-un caz de angajări presupus fictive ale unor eurodeputaţi MoDem.

Ea urmează să fie audiată miercuri după-masă de eurodeputaţii însărcinaţi cu validarea candidaturii sale.

Altă ţintă posibilă a afirmaţiilor lui Bellamy este socialistul spaniol Josep Borrell, propus pentru postul de şef al diplomaţiei europene, care a fost condamnat anul trecut la plata unei amenzi de 30.000 de euro pentru că s-a folosit ilegal de informaţii din interior, după ce a vândut în 2015 acţiunile de la o companie unde era membru al consiliului de administraţie cu puţin timp înainte ca aceasta să anunţe că este aproape de declararea falimentului.

Audierea lui Borrell în comisia parlamentară competentă pentru portofoliul său este prevăzută la 7 octombrie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img