vineri, 19 aprilie, 2024

EVALUAREA ACTIVITATII INSPECTORATULUI DE POLITIE AL JUDETULUI VASLUI IN SEMESTRUL I 2017

Distribuie:

Publicat:

@Activitatea Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui a fost concentrata pe oferirea unui serviciu public politienesc de calitate, urmarindu-se realizarea obiectivelor principale stabilite la inceput de an:

cresterea gradului de siguranta pentru cetateni;
destructurarea gruparilor infractionale;
combaterea infractiunilor grave de natura economico-financiara;
asigurarea resurselor umane, materiale si financiare  necesare desfasurarii in bune conditii a activitatii inspectoratului.

In scop preventiv, politistii au desfasurat 11 razii, 1.031 de actiuni si 5.937 controale. Valoarea bunurilor ridicate in vederea confiscarii in cadrul actiunilor desfasurate a fost de 261.840 de lei.

Activitatea de prevenire s-a axat pe trei componente: prevenirea delincventei juvenile si victimizarii minorilor, prevenirea  infractiunilor contra patrimoniului si prevenirea  infractiunilor contra persoanei. Politistii de prevenire a criminalitatii au desfasurat intalniri cu grupuri tinta, in special in unitatile de invatamant, iar numarul beneficiarilor depaseste 1.600.

In ceea ce priveste infractiunea sesizata, in primele 6 luni ale acestui an, s-a inregistrat o scadere de aproximativ 15%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Procentul este in scadere si la infractiunile de natura judiciara, mai exact de 14,78%.

Scaderi se inregistreaza si la infractiunile contra vietii, integritatii corporale si sanatatii .

Infractionalitatea stradala este in usoara scadere, fata de aceeasi perioada a anului 2016. Au scazut infractiunile de talharie comise in strada prin smulgerea de obiecte, precum si infractiunile de furt (furturile din auto scad cu 10,3% , iar cele din societati comerciale cu 6,66%).

Din analiza indicatorilor privind numarul de infractiuni sesizate in mediul rural a rezultat faptul ca s-a inregistrat un trend descendent in primele 6 luni ale acestui an, scaderea fiind de aproximativ 18% fata de semestrul I 2016. O scadere a fost inregistrata si la infractiunile de loviri sau alte violente (-21,37%). Din numarul total de infractiuni sesizate in mediul rural, in procent de 24,7% au fost infractiuni de furt, la acest gen de fapte fiind inregistrata o scadere fata de semestrul I 2016 cu 11,28%. 
   
    Evolutia inregistrata in primele 6 luni ale anului 2017 a principalilor indicatori privind dinamica accidentelor grave de circulatie arata un trend descendent al victimizarii participantilor la traficul rutier inregistrat la nivelul judetului Vaslui.
    Astfel, pe drumurile publice din judetul Vaslui au fost inregistrate scaderi de 14,1 % fata de aceeasi perioada a anului trecut, la numarul accidentelor grave, de 36,36% la persoane decedate si de 8,82% la raniti grav.
    Principalele cauze ale accidentelor grave au fost:
abateri ale pietonilor;
abateri comise de carutasi;
nerespectarea regimului legal de viteza.
In scopul reducerii accidentelor rutiere si a consecintelor acestora, politistii rutieri au aplicat 22.314 sanctiuni contraventionale, au retinut  1.477 permise de conducere si au retras 528 certificate de inmatriculare. De asemenea, au descoperit  247 infractiuni contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice.

In urma actiunilor desfasurate de politistii de investigare a criminalitatii economice au fost aplicate 520 sanctiuni contraventionale, in valoare de aproximativ 548.200 lei si confiscate bunuri in valoare de 138.758 de lei, a caror provenienta nu a putut fi dovedita sau care au fost ridicate in vederea confiscarii speciale in lucrarile penale instrumentate. De asemenea, au fost constatate 54 de infractiuni de natura economico – financiara.
Relevant este faptul ca infractiunile de mare violenta sesizate  de la inceputul acestuia an reprezinta un procent de 0,43% din numarul total al infractiunilor contra vietii, integritatii corporale si sanatatii.

Infractionalitatea sesizata contra patrimoniului a scazut cu 10,6 % in acest an, fata de perioada similara a anului trecut. Scaderi se inregistreaza si la infractiunile de furt din locuinte savarsite prin efractie (- 3,4%) sau prin imprietenire  (-37,3%), la furturile din societati comerciale savarsite prin efractie (- 28,9%), la furturile din autovehicule (- 9,09%), precum si la furturile de animale (-51,96 %).
Infractiunile de talharie au inregistrat o scadere de 16,48% in acest an, fata de perioada similara a anului trecut, scaderi fiind inregistrate la faptele comise atat in mediul urban, cat si in mediul rural.

In cadrul actiunilor desfasurate la regimul armelor, explozivilor si substantelor periculoase,  politistii au aplicat 68 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 9.003 lei. Totodata, politistii au ridicat in vederea confiscarii 11.773 de articole pirotehnice.

Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui va continua actiunile pentru cresterea gradului de siguranta a cetatenilor, protejarea vietii, integritatii corporale si a patromoniului acestora.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img