joi, 28 martie, 2024

Eveniment expozițional de excepție la Mănăstirea Florești

Distribuie:

Publicat:

Marti, 20 iulie, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost alături de PS Ignatie, Episcopul Hușilor, la evenimentul expozițional ”Tetraevenghelul Mănăstirii Florești-Darul ctitorului întru credință”.

Manifestarea, organizată de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, alături de Consiliul Județean Vaslui și Muzeul Național de Istorie a României, le-a oferit participanților la hramul Mănăstirii Florești să admire o carte veche rară, de o însemnătate aparte și cu o valoare de excepție, Tetraevanghelul Mănăstirii Florești.

Prețiosul manuscris a fost expus la Palatul Egumenesc, încântând privirea tuturor pelerinilor, fiind o ocazie unică pentru a admira acest obiect de cult, aflat în custodia Muzeului Național de Istorie a României din anul 1981.

De altfel, PS Ignatie a promis că va depune toate eforturile ca importantul obiect de cult să ajungă în patrimoniul muzeal al Episcopiei Hușilor, după ce va fi reabilitată clădirea Muzeului Episcopal.

Tetraevanghelul Mănăstirii Florești datează din anii 1578-1596 și a fost realizat la Mănăstirea Bistrița (județul Neamț), la comanda boierului Gliga din Piatra Neamț. Marele vornic Cârstea Ghenovici al Țării de Sus a cumpărat manuscrisul, în formă finală, de la urmașii boierului Gliga. În anul 1596, el l-a ferecat și inscripționat, cu text de danie, pentru înzestrarea ctitoriei sale, Biserica „Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul” a Mănăstirii Florești. Prețiosul manuscris reprezintă un autentic izvor istoric care atestă nu numai existența Bisericii Mănăstirii Florești, dar și importanța sa deosebită, concretizată prin grija ctitorului de a o înzestra. Caligrafierea sa este în limba slavonă, realizată pe hârtie cu filigran, având 375 de file.

Această capodoperă a artei și culturii medievale românești, care a revenit la Vaslui, după mai bine de patru decenii, va rămâne în expoziția de bază a muzeului vasluian până pe 4 august 2021.

Evenimentul a coincis cu hramul Mănăstirii Florești, de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, la care au participat numeroși credincioși.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img