joi, 25 aprilie, 2024

Ex-premierul moldovean Sturza: Gazul ieftin ar ține Moldova sub călcâiul Moscovei

Distribuie:

Publicat:

Moldova – cu toată simpatia sau antipatia față de guvernare – e o victimă colaterală, dar directă, într-un sens, oricât de absurd ar suna această afirmație, a unei crize pe care o importăm, a crizei energetice care s-a declanșat la nivel european și acum la nivel global, susține fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza transmite realitatea.md.

Fostul premier spune, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, că Republica Moldova nu are resurse naturale pentru a face față crizei energetice.

„Nu avem acea rentă naturală, nu avem producția naturală a noastră internă, ca să putem compensa creșterea aceasta de prețuri și cumva trebuie să ocupăm din resursele noastre financiare interne. Și se pare că nu-i un fenomen temporar, așa a fost și cu pandemia, credeam că o să treacă în 3-4 luni, ei, vedeți, cu gazul și problemele energetice durează aproape un an”, a punctat Sturza.

Omul de afaceri a precizat că respectiva criză energetică este pe termen mediu, iar autoritățile vor trebui să găsească bani pentru achitarea facturilor.

„E o problemă, cel puțin, de timp mediu și va trebui să realocăm o parte din resursele noastre pentru a ne plăti facturile la gaz, nu există soluții miraculoase, că cineva, un prieten ne va da gaz la alte prețuri, nu există nicio soluție miraculoasă că va veni din Federația Rusă. Costul indirect al unei înțelegeri mai soft, să zic așa, cu Federația Rusă ar însemna pierderea suveranității Republicii Moldova, dacă doar se dorește așa ceva”, a mai spus fostul premier.

Dânsul s-a referit și la recentele declarații scandaloase ale fruntașei Platformei DA, care îndemna moldovenii la proteste după exemplul kazahilor care s-au revoltat pe fundalul majorării prețurilor la gazul lichefiat.

„Deci, lucrurile acestea trebuie înțelese și trebuia, invers, să consolidăm societatea, să ne mobilizăm, să redistribuim puținele resurse către oamenii vulnerabili, să avem o politică economică adecvată, cu totul altceva, nu să facem aluzii de acestea transparente, de genul: Ce, moldovenilor, sunteți slabo să ieșiți în stradă, să spargeți vitrinele la magazine pe bd. Ștefan cel Mare?”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img