joi, 28 martie, 2024

Excedent bugetar de 0,63% din PIB pe luna ianuarie

Distribuie:

Publicat:

Bugetul general consolidat a incheiat prima luna din acest an cu un excedent de 4,7 miliarde de lei, respectiv 0,63% din PIB, fata de 3,95 miliarde de lei, respectiv 0,56% din PIB, la aceeasi data a anului 2015, potrivit datelor transmise joi de Ministerul Finantelor Publice.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 20,4 miliarde de lei, reprezentand 2,7% din PIB, au fost cu 11,1% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent. S-au inregistrat cresteri semnificative fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din impozitul pe profit (+48%), accize (19,2%), TVA (+17%) si contributii de asigurari sociale (+11,1%).

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 15,6 miliarde de lei, au crescut in termeni nominali cu 8,7% fata de aceeasi perioada din anul precedent si cu un punct procentual ca pondere in PIB. Cheltuielile de personal au crescut cu 26% fata de aceeasi perioada a anului precedent fiind determinate de majorarile salariale acordate in a doua parte a anului 2015, respectiv cu 25% a personalului din sistemul public sanitar si a personalului din sistemul public de asistenta sociala, cu 15% a personalului din invatamant si cu 10% a personalului din sistemul bugetar exclusiv sanatate, invatamant si asistenta sociala.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 8,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 686,9 milioane de lei, respectiv 0,1% din PIB, nivel similar cu cel realizat la aceeasi data a anului precedent (682,6 milioane de lei).

La inceputul acestei luni, Comisia Europeana a estimat ca in 2016 deficitul bugetar in termeni ESA ar urma sa creasca pana la 3% din PIB, limita prevazuta in Tratatul de la Maastricht. Bugetul de stat este construit pe un deficit de 2,95% din PIB.

Executia bugetului general consolidat pe anul 2015 s-a incheiat cu un deficit de 1,47% din PIB, dupa ce, la sfarsitul lunii noiembrie, autoritatile raportau un excedent de 5,3 miliarde de lei (0,76% din PIB).

Potrivit Ministerului Finantelor Publice, cresterea cheltuielilor pe ultimele luni ale anului, si in special in luna decembrie, a fost in principal pentru investitii, atat a celor finantate din fonduri europene, cat si din surse proprii si cu finantare rambursabila.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img