vineri, 19 aprilie, 2024

EXCLUSIV! DECIZIE EXPLOZIVA legata de VIITORUL Filarmonicii din Iasi. TOTUL se va DECIDE intr-o intalnire cu SEFUL BISERICII CATOLICE

Distribuie:

Publicat:

Dincolo de toate informatiile controversate si complet eronate legate de soarta cladirii de patrimoniu in care functioneaza Filarmonica de Stat Moldova Iasi, totul a fost lamurit, clar si fara urma de echivoc, de managerul institutiei, anume prof. univ. dr. Bujor Prelipcean! • "Datele mele arata urmatoarele: in zilele ce vor veni, ca urmare a discutiilor personale pe care le-am purtat cu consilierul juridic Cristina Dudau si pr. Mihai Budau din cadrul Diecezei de Iasi a Bisericii Romano-Catolice, va avea loc o intalnire intre Preasfintia Sa (PS) Petru Gherghel, Episcopul Diecezei de Iasi a Bisericii Romano-Catolice, si presedintele Consiliului Judetean, Maricel Popa. Intrevederea este legata de proiectul ce tine de reabilitarea si restaurarea actualului sediu al Filarmonicii Iasi. Vorbim de lucruri concrete si clare", a transmis profesorul Prelipcean • Este vorba de pasul legal si financiar care va conduce la demararea proiectului de restaurare si reabilitare a imobilului Notre Dame de Sion de pe strada Cuza Voda

De peste un sfert de secol este asteptat acest anunt! Este vorba despre pasul legal si financiar care va conduce la demararea proiectului de restaurare si reabilitare a imobilului Notre Dame de Sion, de pe strada Cuza Voda din Iasi, anume cladirea de patrimoniu in care functioneaza Filarmonica de Stat Moldova Iasi.

"Datele mele arata urmatoarele: in zilele ce vor veni, ca urmare a discutiilor personale pe care le-am purtat cu consilierul juridic Cristina Dudau si pr. Mihai Budau din cadrul Diecezei de Iasi a Bisericii Romano-Catolice, va avea loc o intalnire intre Preasfintia Sa (PS) Petru Gherghel, Episcopul Diecezei de Iasi a Bisericii Romano-Catolice, si presedintele Consiliului Judetean – Maricel Popa. Intrevederea este legata de proiectul ce tine de reabilitarea si restaurarea actualului sediu al Filarmonicii Iasi. Vorbim de lucruri concrete si clare. Acest moment ar fi trebuit sa aiba loc pe 26 ianuarie 2018, doar ca din motive lesne de inteles domnul Maricel Popa a fost nevoit sa participe la sedinta Comitetului Executiv National al PSD la Bucuresti. Inclusiv, pe 24 ianuarie si de Ziua Unirii Principatelor Romane (celebrarea Micii Unirii de la 1859 – n.r.) a avut loc un Te Deum, unde PS Petru Gherghel a consimtit faptul ca este deschis pentru a sustine proiectul Filarmonicii. Inclusiv doamna consilier a presedintelui Maricel Popa, Dorina Chisca, are toate datele si a confirmat faptul ca se va derula aceasta intalnire ce va duce la concretizarea proiectului de reabilitare si consolidare a Filarmonicii noastre",  a transmis profesorul Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii Iasi.

Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean, a aratat ca a luat in calcul chiar si terenurile pe care institutia le detine in zona Copou, atunci cand vine vorba de Filarmonica. Acesta a aratat ca in zona poate fi ridicata o astfel de sala de spectacole care sa gazduiasca concertele institutiilor culturale.

"Noi studiem posibilitatea de a putea cupla mai multe terenuri pentru a face o sala multifunctionala pentru spectacole, sala de care sa beneficieze Filarmonica si Opera. Luam in calcul chiar si terenurile pe care Consiliul Judetean le are in Copou pentru acest lucru", a mentionat Popa.

Pe de alta parte, presedintele Consiliului Judetean s-a declarat insa nemultumit de afirmatiile deputatului ALDE Varujan Vosganian, cel care a sarit la gatul administratiei judetene pentru ca aceasta isi doreste un spatiu optim pentru Filarmonica.

"Pentru cultura generala a domnului Varujan Vosganian, Opera nu este la Primarie, ci este la Ministerul Culturii. El nici macar nu stie sursa de finantare. Nu mai spun de faptul ca este suparat foarte mult pe Filarmonica din cauza faptului ca sotia lui este compozitor… Nu a reusit sa compuna o arie pe care sa o interpreteze Filarmonica noastra", a mai declarat Popa.  

Artistii au derulat spectacole intr-o cladire aflata la un pas de prabusire

Regretatul Ionel Gosav, de la Facultatea de Constructii a Universitatii Tehnice (UTI) "Gheorghe Asachi", cel care s-a ocupat de reabilitarea importantelor constructii vechi si noi din oras, scotea la iveala detalii incredibile, in raportul intocmit in anul 2012, care viza refacerea expertizei tehnice a imobilului situat in Iasi, pe strada Cuza Voda nr. 29, Tronson 2. Este vorba de spatiul unde isi desfasura activitatea artistica Filarmonica. Deja, din ianuarie 2013, cladirea a si fost inchisa.

"Avand in vedere ca, inca din anul 2008, a fost intocmita o expertiza tehnica ce viza Tronsonul 2 al Filarmonicii, se impuneau urmatoarele masuri: interventii de urgenta respectiv rezemarea peretelui dinspre strada Stroescu, in pericol de a se prabusi, evacuarea anexei dinspre aceasta strada si mutarea personalului din aceasta zona in cel mai scurt timp posibil. Incetarea activitatilor cu public in Sala Mare, iar utilizarea zonei de la parter doar la activitati fara public, doar pentru o durata de maximum sase luni. De asemenea, lucrarile de consolidare trebuiau executate in regim de urgenta pentru ca exista riscul prabusirii unei parti din constructie. In cazul in care aceste lucrari nu se pot executa intr-un interval rezonabil de 12 sau maximum 18 luni, cladirea va trebui evacuata complet si asigurata cu lucrari de sprijinire. Mentionam ca, pana in prezent (mijlocul anului 2012 – n.r.), nici una dintre aceste masuri nu a fost aplicata. Intre timp, atat codurile de proiectare si codul de evaluare seismica a structurilor existente s-au modificat, astfel incat expertiza din 2008 nu mai corespundea din punct de vedere tehnic si legislativ", arata Gosav in raport.

Practic, se dovedeste prin acest document ca, timp de patru ani, mii de oameni au riscat, in fiecare zi, sa moara striviti de vii. Aceste degradari au la baza, in principal, cutremurele din 1940 si 1977, la care a fost supus imobilul. Istoric, cladirea actualei Filarmonici a fost construita in anul 1815. Ea este realizata in stil neoclasic si a apartinut vistiernicului Alecu Bals.

Aici, la 11 ianuarie 1847, a concertat celebrul Franz Liszt. In 1861, imobilul a fost cumparat de calugaritele din ordinul Notre Dame de Sion si transformat in colegiu de fete. Intre anii 1900 si 1910, a fost construita o capela pentru acest Institut, care a fost desfiintat in anul 1947, aici mutandu-se fostul Conservator "George Enescu". Din anul 1957 s-a inaugurat, in fosta capela, sala de concerte a Filarmonicii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img