miercuri, 24 aprilie, 2024

EXCLUSIV! Politehnica ieseana lupta pentru ajutorarea romanilor din Ucraina: “Noua lege a educatiei din Ucraina limiteaza dreptul de invatare in limba materna”

Distribuie:

Publicat:

Comunitatile academice ale Universitatilor membre ale Aliantei Romane a Universitatilor Tehnice (ARUT), al carei membru fondator este si Politehnica ieseana, au lansat un apel institutiilor de invatamant superior din Romania si societatii civile. Universitatile tehnice militeaza pentru dezvoltarea mai multor programe pentru a-i ajuta pe etnicii romani din Ucraina sa nu piarda legatura cu limba romana, dupa modificarile legislative din Ucraina care au determinat eliminarea disciplinelor cu predare in limba romana. 

“Mediul universitar romanesc este acuzat ca nu se implica in semnalarea problemelor acute ale societatii romanesti sau in gasirea unor solutii pentru aceste probleme. Situatia recenta din Ucraina, care a generat pozitia ferma si normala a Presedintelui Klaus Iohannis, nu a putut lasa fara reactie universitatile membre ale ARUT, cu atat mai mult cu cat multi dintre studentii nostri sunt romani din Ucraina. De aceea, consider acest demers ca un prim pas in crearea unui curent de opinie comun al intregului mediu academic romanesc fata de situatia etnicilor romani din tara vecina.” a precizat rectorul Universitatii Tehnice din Iasi, prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval

Redam, mai jos, integral, mesajul acestora. 

„Alianta Universitatilor Tehnice din Romania (ARUT) isi exprima solidaritatea cu etnicii romani din Ucraina, in contextul recentelor modificari aduse Legii educatiei ucrainene. Noua lege a educatiei din Ucraina prevede masuri de reforma care vor conduce la eliminarea din Curriculumul National a disciplinelor cu predare in limba romana.

Pentru a veni in sprijinul etnicilor romani, ARUT invita reprezentantii institutiilor de invatamant din Romania, precum si societatea civila sa fie parteneri intr-un proiect care isi  propune sa ofere etnicilor romani din Ucraina programe educationale, pachete multimedia si carte scolara in limba romana. 

Avem nevoie sa ramanem solidari in apararea ferma a valorilor si identitatii noastre culturale, sa sustinem si sa promovam drepturile social-economice ale tuturor cetatenilor, asigurand dezvoltarea materiala si culturala a persoanei si permitand acestora participarea activa la viata sociala. 

ARUT considera ca prevederile noului act normativ initiaza schimbari care pot afecta dezvoltarea identitatii culturale a romanilor din Ucraina, prin limitarea dreptului la invatare in limba materna.”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img