miercuri, 24 aprilie, 2024

EXCLUSIV! Rectorul unei mari universitati din Iasi, implicat intr-un amplu proces de schimbare a invatamantului superior romanesc

Distribuie:

Publicat:

Consiliul National al Rectorilor (CNR) si Alianta Romana a Universitatilor Tehnice (ARUT) au analizat setul de date incluse in prezent in cadrul Indicatorului de calitate IC2 – Cercetare stiintifica, utilizat in calculul Finantarii Suplimentare de Excelenta a universitatilor de stat, inaintand Biroului Consiliului National pentru Finantarea Invatamantului Superior (CNFIS) o solicitare de completare a acestora.

“Personal, atat in calitate de vicepresedinte al CNR, cat si ca membru al ARUT, am sustinut completarea acestui indicator cu un set de informatii care sa fie specifice intr-o masura mult mai mare unei palete extinse de ramuri de stiinta, respectiv sa acopere directiile de cercetare asociate domeniilor de studii universitare. Fiecare domeniu are o zona proprie de adresabilitate, de aplicabilitate, un sistem particular de diseminare a rezultatelor. De aceea, fiecare domeniu trebuie sa aiba sansa obtinerii unei finantari pe baza rezultatelor activitatii specifice de cercetare, cercetare de calitate.” a precizat rectorul Universitatii Tehnice “Gheorghe Asachi” (TUIASI) din Iasi, prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval.

Acest demers a fost agreat de Biroul CNFIS, astfel ca acesta a propus Ministerului Educatiei Nationale sa aprobe ca universitatile sa raporteze un set suplimentar de date, cum ar fi: numar de articole publicate in reviste cotate ISI indiferent de “culoarea” acestora, numar de articole publicate in volume indexate ISI si volume de tip IEEE proceedings. 

“Desi provin dintr-un domeniu al cercetarii, ingineria biochimica si biotehnologia, care dispune de multiple instrumente importante de diseminare a rezultatelor, in special de numeroase reviste stiintifice prestigioase, consider ca pentru a avea o imagine completa si corecta asupra potentialului creativ, stiintific al unei universitati trebuiesc luate in calcul nerestrictiv si datele mentionate in adresa CNFIS catre MEN. In acelasi timp, nu sunt deloc de acord cu considerarea in aceste criterii de finantare a publicatiilor minore, a cartilor publicate la edituri neacreditate, a revistelor sau volumelor cu un circuit restrans, doar in interiorul unei institutii sau regiuni, fara vizibilitate si fara niciun impact asupra comunitatii stiintifice. Doar asa putem respecta calitatea activitatii de cercetare.” a mai precizat rectorul TUIASI.

Trebuie mentionat faptul ca anul trecut, TUIASI a obtinut 27 milioane de lei ca Finantare Suplimentara pentru Excelenta, fiind, din acest punct de vedere, a cincea universitate la nivel national si prima universitate din Iasi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img