vineri, 29 martie, 2024

EXCLUSIV! Situatie teribila, in coasta Iasului. Un monument vechi de 2.500 de ani a fost distrus! Imagini socante – FOTO

Distribuie:

Publicat:

O nouă dovadă de inconștiență și de încălcare flagrantă a legilor. Totul s-a petrecut chiar în apropiere de orașul Iași. Imaginile arată o realitate cruntă. Autoritățile locale susțin că nu au autorizat așa ceva. Un cunoscut profesor și istoric face dezvăluiri teribile. În prim-plan este un monument istoric, cu o vechime de aproximativ 2.500 ani. După 1989, acesta a suferit numeroase distrugeri, unele ireparabile

În țările normale, asemenea situații grave sunt pedepsite. Acolo s-au făcut eforturi pentru protejarea și conservarea unor asemenea monumente istorice. Din păcate, în județul Iași, starea de fapt este una extrem de gravă.

Chiar dacă este un monument, cu o vechime de aproximativ 2.500 ani, acesta a suferit numeroase distrugeri. Unele dintre ele sunt ireparabile. Din păcate, nimeni nu a făcut mare lucru pentru a stopa așa ceva. Este vorba despre Dealul Cătălina, pe care se află situl arheologic „Cetatea de la Cotnari”. El este este situat în partea de nord-vest a localității Cotnari. Gunoaie, degradare și o cruce de beton armat, ridicată ilegal. Asta chiar pe valul de apărare al cetății. Mai mult, s-au făcut săpături și trepte în val.

„Nu mai distrugeți monumentele istorice”

Un cunoscut profesor și istoric face dezvăluiri teribile. „Nu mai distrugeți monumentele istorice, domnilor primari! Urme ale trecutului, multe de o valoare artistică și istorică excepțională. Sunt monumentele istorice care stau «cuminți» și își așteaptă rândul în a intra pe mâna «doctorilor». Vorbim și despre intervenția restauratorilor… Stau și așteaptă ca autoritățile locale în frunte cu primarul, care răspund de ele, împreună cu proprietarii, să le ofere o șansă. Sau măcar să… nu le distrugă”, transmite conf. univ. dr. Vasile Cotiugă. Acesta activează în cadrul Facultății de Istorie de la Universitatea „Cuza” din Iași.

bzi.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img