vineri, 26 aprilie, 2024

EXCLUSIVITATE! Caracatita mafiei drumurilor! Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean, a intrat cu bocancii peste constructori. Dezvaluri incredibile despre combinatiile cu bani publici

Distribuie:

Publicat:

• Inceputul de mandat la varful Consiliului Judetean scoate la iveala abuzurile lui Maricel Popa, care ocupa si functia de presedinte PSD Iasi • S-a jucat cu banii din asfaltari si deszapeziri, redirectionandu-i catre firmele apropiate •  Firma lui Ion Echimov a luat tot caimacul, fiind prieten bun cu Maricel Popa • S-a ajuns la deschiderea unui dosar penal pentru abuz in serviciu si luare de mita • Declaratiile martorilor in dosarul deschis de DNA arata ca Maricel Popa si-a obligat propriii angajati sa semneze procese-verbale din care sa reiasa ca lucrarile Con Ted Comany SRL sunt de proastra calitate, dar acestia au refuzat • Pentru ca a fost scos din mai multe contracte, Cornel Branza a pierdut aproape 2 milioane de lei, adica 425.000 euro • Maricel Popa a devenit mai agitat ca de obicei in momentul in care a fost intrebat de realatia cu Eky Sam • "Fiind un dosar in lucru, nu comentez", a spus Popa, dupa care a intrerupt brusc conversatia • Vom reveni cu noi detalii explozive despre afacerile lui Maricel Popa, in care sunt implicati si membrii familiei

 

De cand a venit la conducerea Consiliului Judetean Iasi, in 2016, Maricel Popa a avut grija ca firmele prietene sa prinda contractele de milioane de euro din bani publici. Orice societate care indraznea sa se apropie de licitatiile publice organizate de CJ era pur si simplu scoasa din joc prin amenintari sau presiuni mediatice. Singura firma care era agreata de catre Popa apartine lui Ion Echimov, Eky Sam SRL.

Reporterii BZI au intrat in posesia unor informatii incredibile, prezente intr-un rechizitoriu intocmit de catre DNA, la baza stand plangerea depusa de catre Cornel Branza, patronul firmei de constructii Con Ted Company SRL. Culmea, in ciuda marturiilor care il incriminau direct sau indirect pe Maricel Popa, care este si seful PSD Iasi, procurorii DNA au emis o ordonanta de clasare a dosarului ce viza infractiunile de abuz in serviciu sau luare de mita. Chiar si asa, Branza a depus alta plangere impotriva ordonantei nr.141/P/2016 din data de 6.03.2019.

Reporterii BZI prezinta in exclusivitate date dintr-un dosar stufos, ce contine detalii care arata cum Maricel Popa a redirectionat fondurile publice catre apropiati. Contactat telefonic, Popa s-a aprins cand a fost intrebat de dosar si relatia cu Eky Sam. "Fiind un dosar in lucru, nu comentez", a spus Popa, dupa care a intrerupt brusc conversatia

An electoral cu scantei. Un angajat-cheie intervine

Totul a inceput in anul 2016. Con Ted Company a castigat in luna septembrie un contract pentru asfaltarea drumului Iasi-Voinesti – Tibanesti, in valoare de 7,2 milioane lei, cu TVA, pe un tronson de 18,6 kilometri. Atunci, Popa a facut un circ mediatic aratand ca lucrarile lui Branza nu sunt conforme. De fapt, Popa i-a dat primul avertisment. Presedintele Consiliului Judetean a anuntat ca a reziliat contractul cu firma lui Branza, dar totul era de fatada. De fapt, ce voia Popa? Voia ca Branza sa lucreze in continuare, dar sa apara ca lider de proiect societatea Test Prima SRL, din Suceava, care avea calitatea de sustinator al Con Ted Company.

Sucevenii au refuzat acest lucru, iar ultimul tronson, de 2,4 kilometri, a ramas de izbeliste. Cu chiu, cu vai, Branza si-a primit banii abia in 2018, dar acesta a actionat Consiliul Judetean in instanta pentru despagubiri de 462.000 lei, pentru lucrari neefectuate. In acel moment a inceput si razboiul Popa-Branza, care a degenerat in timp. Insa, un personaj-cheie a fost folosit initial pentru scoaterea lui Branza din carti. Diriginte de santier era Marius Nedelcu, angajat la Directia Judeteana de Administrare a Drumurilor si Podurilor.  
"La data de 10.05. 2017, procurorul de caz s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul ca la data de 19.10.2016, numitul Nedelcu Marius, inginer in cadrul DJADP Iasi si responsabil lucrare intretinere DJ 248A, a fost constrans de catre Popa Maricel si Achitei Daniel Ioan sa intocmeasca un document, in calitatea sa de responsabil de lucrare, prin care sa propuna rezilierea contractului de prestari servicii incheiate de catre DJADP Iasi cu SC Con Ted Company SRL (…) La scurt timp, in sala de conferinte a intrat numitul Popa Maricel, iar in momentul in care a aflat ca Nedelcu Marius refuza sa intocmeasca respectivul document, l-a amenintat pe acesta cu un dosar DNA Bucuresti", se arata in plangere. In declaratia lui Nedelcu de la DNA apar detalii cu privire la presiunile facute de conducerea CJ prin Daniel Achitei, care urma sa ajunga director la DJADP la inceputul lui 2017.

Nedelcu: "O fi aparand"

Contactat telefonic, Marius Nedelcu a recunoscut ca a oferit informatii procurorilor DNA, dar a evitat sa faca alte comentarii. "Nu mai tin minte, au trecut doi, trei ani. O fi aparand (despre declaratii -n.r)", a precizat Marius Nedelcu. "Ulterior, inginerului Nedelcu Marius i s-a solicitat o nota de raspuns din partea directorului DJADP (Antoneta Manolache era director – n.r.) cu privire la inconsecventa sa in legatura cu acest contract de prestari servicii, iar inginerul amintit a precizat faptul ca i s-a impus inclusiv sistarea lucrarilor imediat dupa data de 29.09.2016 si ca nu este de acord cu rezilierea contractului", sunt alte detalii prezente la dosar.

Un alt contract incheiat cu Con Ted Company SRL, urma sa fie finalizat la finalul lui 2016. Era vorba despre lucrari de intretinere pe timp de vara a tronsonului DJ 282 Iasi-Movileni-Gropnita. In asociere mai erau Ted Construct SRL (tot firma lui Branza, acum aflata in reorganizare -n.r.) si Enviro Construct SRL. Branza avea 70 la suta din contractul de 14 milioane de lei, iar restul la Enviro Construct. Popa apare cu o scuza si spune ca drumurile sunt degradate. Con Ted Company paraseste asocierea. In aceste conditii, Branza ramane cu paguba de 1,2 milioane de lei, rezultata din lucrari neefectuate.

Distractie de 1 milion de euro cu Eky Sam pe scena

Razboiul continua la finalul anului 2016, in preajma iernii. Eky Sam SRL era deja abonata la banii publici si i s-a pus pe tava suma de 1 milion de euro. DJADP organizeaza o licitatie la care unic participant este Eky Sam. Dar, Echimov s-a lacomit. A depus o oferta financiara ce depasea prevederea bugetara. Nicio institutie din tara nu ar fi putut semna un astfel de contract. Disperati, cei de la DJADP, mai ales ca judetul se afla sub un cod rosu de ninsori si viscol, a apelat la vechii parteneri, fugariti de Maricel Popa. Con Ted Company primeste o invitatie la o selectie de oferte. Nu mai era timp pentru licitatii, comunele se aflau sub zapezi. La invitatie au mai venit societatile Construct-Drum SRL, Enviro Construct SRL si Tehno Forest SRL. Cand s-au intalnit cu reprezentantii DJADP, patronii de firme s-au inteles sa se uneasca intr-o asociere, cu lider Construct & Drum SRL. Era o situatie din care castiga toata lumea. Asa ca, Enviro a luat zona Iasi – Raducaneni, Conted Company – Tibanesti – Erbiceni, Construct & Drum – Targu Frumos – Vladeni, iar Tehno Forest – Pascani. Contractul trebuia sa se deruleze in perioada 1.01. 2017 – 15.03.2017. Contractul a fost semnat pe data de 6 ianuarie, la ora 18:00, dupa cateva ore de la depunerea ofertelor. Firmele s-au angajat sa se apuce imediat de treaba, chiar daca aveau o perioada de pregatire de cinci zile.

Popa s-a dus in control

Pe data de 8 ianuarie, dupa ce vrema s-a mai domolit, Maricel Popa s-a gandit sa faca o vizita de amplasament, pentru a verifica utilajele de deszapezire. A constatat ca un autogreder avea pana. Muncitorii nu au apucat sa rezolve problema. Nemultumit ca unele utilaje nu erau folosite, chiar daca nu era cazul, a gasit scuza perfecta pentru a-l pune director pe Daniel Achitei. A doua zi, pe data de 9 ianuarie, Maricel Popa participa la o intalnire cu prefectul si un reprezentant al Guvernului. A gasit scuza perfecta pentru a ataca firmele cu care s-a semnat contractul. Astfel, Dan Cojocea, patronul de la Construct – Drum SRL a fost anuntat ca nu se mai doreste colaborarea cu societatea Con Ted Company SRL. Cand a auzit asta, Branza a parasit asocierea. Locul i-a fost luat de Eky Sam. Apoi, au fost curtati cei de la Tehno Forest, care au fost nevoiti sa renunte tot in favoarea lui Eky Sam. Pana la urma, si cei de la Construct-Drum au renuntat la baza de deszapezire in favoarea lui Echimov. Pe Iasi au reusit sa ramana doar cei de la Enviro Construct. In scurt, firma lui Echimov a primit un contract de aproape 3 milioane de lei. Si aici, Cornel Branza a facut plangere pentru un contract neefectuat in valoare de peste 300.000 lei.

Contactat telefonic, Ion Echimov a refuzat sa faca comentarii. "Nu ma intereseaza. Nu am ce sa comentez", spune Echimov. In editiile urmatoare vom arata si care sunt beneficiile lui Maricel Popa din aceste contracte.

Abuz de putere

In plangerea impotriva ordonantei procurorului se mai arata ca martorii auditi au recunoscut ca Maricel Popa voia sa scape de Con Ted Company prin orice mijloace. "De asemenea, consideram ca si declaratiile date de catre martori conduc la aceasta concluzie, ca numitul Popa Maricel, impreuna cu Achitei Daniel Ionel, in virtutea functiilor detinute, a facut abuz de putere incalcand legea. Mai mult, consideram ca aceasta solutie nu este motivata in concret, motivare care sa conduca procurorul la solutia pe care acesta a fost retinut in ordonanta din data de 06.03.2019. Mai aratam ca din datele pe care le detinem, in urma perchezitiilor facute s-a gasit inregistrat intre numitul Popa Maricel, Echimov Ioan si Sorin Babliuc (director inlocuit de Achitei -n.r. ) care afirmau ca Branza Cornel «trebuie facut» prin orice mod, prin plangeri penale, prin desfiintarea contractelor, astfel ca se poate retine abuzul pe care presedintele Consiliului Judetean Iasi l-a exercitat asupra societatilor pe care numitul Branza Cornel le administra", se arata in finalul plangerii.

Vom reveni cu noi detalii explozive despre afacerile lui Maricel Popa, in care sunt implicati si membrii familiei

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img