vineri, 19 aprilie, 2024

Exlcusiv! Pana cand sa mai suportam bataia de joc a autoritatilor? O ambulanta care transporta un pacient a cedat

Distribuie:

Publicat:

Nu este un lucru pe care sa nu il stim! Parcul auto al Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Iasi este unul vechi, iar pericolelepandesc in orice moment al zilei. In loc sa se concentreze pe salvatul vietilor si pe faptul ca trebuie sa ajunga cat mai repede la cazurile de urgenta majora, personalul medical trebuie sa ia in considerare si masinile vechi, cu milioane de kilometri parcursi, care nu mai fac fata. 

In aceasta dimineata, un iesean a surprins imagini greu de imaginat intr-o tara care se vrea a fi una europeana. O ambulanta a cedat pur si simplu. Ceea ce este mai grav este faptul ca, in momentul in care ambulanta s-a stricat, aceasta se afla intr-o misiune, iar, oarecum, viata pacientului depindea de rapiditatea cu care ar putea ajunge masina la spital. 

Ambulante depasite, cu un rulaj de peste 400.000 km

Din parcul existent de 64 de ambulante functionale, un numar de 44 de ambulante (69% din numarul total de ambulante) au un rulaj de peste 400.000 km, potrivit raportului de activitate pe anul 2017. De asemenea, trebuie mentionat ca 50 din aceste 64 de autospeciale indeplinesc conditiile de casare. Mai ingrijorator este faptul ca in anul 2018 acest procent va creste la valoarea de 83,3%.

Mentinerea in functiune a mijloacelor de interventie existente se realizeaza prin doua cai: intretinere si reparatii curente in atelierul propriu si reparatii complexe in unitati service de specialitate stabilite prin contract in urma procedurii de achizitii publice.

Uzura accentuata datorata vechimii ambulantelor precum si a utilizarii in conditii specifice ale activitatii a necesitat un numar mare de lucrari de intretinere si reparatii, care au condus la indisponibilizarea de resurse si dificultati majore in asigurarea necesarului de interventie solicitat de serviciul medical operativ, precum si la cresterea costurilor de exploatare.

Singura solutie de rezolvare a fost suprasolicitarea resurselor functionale prin alocarea numarului maxim de echipaje pe o ambulanta (4 echipaje) si utilizarea acestora 24/24 ore, 7/7 zile.

Tinand cont de aceste lucruri, este imperios necesara luarea de masuri urgente pentru:

inlocuirea ambulantelor cu durata normala de functionare depasita

suplimentarea numarului de ambulante pana la nivelul necesar desfasurarii optime a activitatii si cresterea promptitudinii la solicitare

elaborarea unui act normativ care sa reglementeze la nivel national necesarul mijloacelor de interventie si normarea consumurilor de carburanti

Este absolut necesara continuarea dotarii cu ambulante noi cat mai repede, neinlocuirea celor uzate ducand la:

un consum crescut de piese de schimb, ansamble si subansamble

imobilizarea ambulantelor mult timp pentru reparatii

diminuarea capacitatii de interventie a SAJ si cresterea timpului de raspuns la solicitari

De la darea in folosinta, numarul total de kilometri parcursi de ambulantele din dotarea SAJ Iasi este de 34.062.544 km.

Sursa video: Esti din Iasi Daca/ Vasilescu Lucian.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img