vineri, 19 aprilie, 2024

Expertii recomanda: De ce e indicat sa iti pui sare in cafea – Are de a face cu stomacul

Distribuie:

Publicat:

Unii oameni preferă să pună sare în cafea, alții zahăr, alții… nimic. Dar te-ai întrebat vreodată care este rostul să pui sare în cafea?

Mulți dintre noi suntem obișnuiți să bem cafeaua neagră sau îndulcită, nicidecum sărată. Potrivit experților în prepararea cafelei, dacă pui sare în cafea, dar nu orice fel de sare și nu în cantități exagerate, gustul acesteia este mai puțin amar, nicidecum sărată. În plus, ar exista și anumite beneficii asupra sănătății.

Amăreala din cafea nu este cauzată de cafeină, ci de procesul greșit de prăjire

Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Tehnică din Munchen, doar 15% din amăreala cafelei ar proveni din cafeină. De fapt, din doi compuși conținuți de boabele de cafea: lactone cu acid clorogenic și fenilindani.

Însă acești compuși cu efect antioxidant sunt supuși procesului termic, deoarece boabele de cafea sunt de obicei prăjite înainte de a fi consumate. Excepție face așa-numita cafea verde, care este obținută din boabe de cafea crude, neprăjite.

Lactonele acidului clorogenic sunt prezente în sortimentele mai slabe (și mai ieftine) de cafea, de tip Robusta, pe când fenilindanii sunt în cantitate mai mare în cafeaua mai tare (și mai scumpă), precum Arabica. Cu alte cuvinte, cafeaua este cu atât mai amară cu cât conține o cantitate mai mare de fenilindani.

Însă și procesul de prăjite joacă un rol în această ecuație. Dacă este prăjită în exces, cafeaua are un gust mai amar. Același lucru se întâmplă dacă la prepararea cafelei se folosește apă fiartă, potrivit csid.ro.

Alte greșeli care pot accentua amăreala cafelei sunt următoarele: măcinarea prea fină a boabelor de cafea, folosirea unei cantități prea mari de cafea în raport cu apa folosită, cafeaua care este expusă mult timp la aer și umezeală sau utilizarea unor recipiente incorect igienizate.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă: De ce e sănătos să bei cafeaua și ceaiul cu lapte – Are de-a face cu absorbția fierului

De ce e bine să pui puțină sare în cafea

Potrivit lui Alton Brown, autorul unei cărți celebre de gătit, un vârf de sare în cafea neutralizează gustul amar și aciditatea, îmbogățind totodată dulceața cafelei în mod natural. Însă nu orice tip de sare este indicat, ci sarea Kosher. Aceasta are o granulație mai mare și este mai puțin procesată decât sarea de masă pe care obișnuim să o adăugăm în mâncare.

La o ceașcă de apă, 2 lingurițe de cafea și un vârf de sare Kosher – aceasta este regula lui Alton Brown.

Pe de altă parte, Scott Rao, expert barista, spune că este nevoie de 0,15 grame de sare la 100 de mililitri de cafea, fie că e vorba despre espresso sau cafeaua la filtru. Având în vedere că o linguriță de sare cântărește între 5 și 8 grame, îți poți lesne imagina că nu trebuie să exagerezi cu sarea în cafea.

Ce efecte are cafeaua cu sare asupra organismului

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img