marți, 23 aprilie, 2024

Explicatia exploziei cazurilor de COVID-19: DSP-urile din cele mai afectate judete dezvaluie o operatiune ampla

Distribuie:

Publicat:

Aproape o treime din totalul cazurilor confirmate azi cu COVID-19 s-a înregistrat în doar trei judeţe: Dâmboviţa, Argeş şi Braşov. Autorităţile sanitare locale susţin că una dintre cauzele care au dus la creşterea numărului de cazuri e decizia societăţilor comerciale de a testa profilactic un număr cât mai mare de angajaţi, notează publicaţia Libertatea.

Sorin Stoica, directorul DSP Dâmboviţa afirmă că numărul mare de cazuri vine ca urmare a creşterii numărului de testări profilactice la nivelul centrelor rezidenţiale pentru persoanele adulte şi copii, conform Metodologiei de supraveghere a COVID-19 şi deciziei societăţilor comerciale de a testa profilactic un număr cât mai mare de angajaţi, în detrimentul izolării la domiciliu a contacţilor direcţi ai cazurilor confirmate.

Oficialul vorbeşte şi despre decizia personală a pacienţilor internaţi de a se externa la cerere, nerespectarea recomandărilor de autoizolare la domiciliu a persoanelor contacte directe ale cazurilor confirmate COVID-19, ca urmare a ultimelor modificări legislative, însă, aşa cum preciza şi Raed Arafat, este prea devreme ca astfel de situaţii să fi dus la o creştere a numărului de cazuri, având în vedere că durata de incubaţie a virusului este de până la 14 zile.

În Braşov  sunt, la acest moment, 1.851 de persoane confirmate cu COVID-19. 55 de cazuri au fost înregistrate în ultimele 24 de ore.  „Există o transmitere comunitară extinsă în Braşov”, spune purtătorul de cuvânt al Prefecturii Braşov, Alexandru Ganea, potrivit sursei citate.

"De fapt, o cauză a numărului mare de persoane confirmate este că la noi în judeţ testează mult şi societăţile comerciale", spune Ganea. "Sunt teste făcute la cerere, pentru angajaţi. Cum laboratoarele din Braşov sunt ocupate, societăţile fac contracte de analize în alte judeţe, în Bucureşti. Dar, în momentul în care o persoană este confirmată pozitiv, ea e anunţată la DSP Braşov", mai spune acesta.

În Argeş sunt 1.138 de persoane confirmate cu COVID-19, 55 confirmate în ultimele 24 de ore. Asta în condiţiile în care în judeţ se fac 350 de teste/zi. "Nu există acum niciun focar", spune purtătorul de cuvânt al instituției prefectului, Andri Irimia. "Este transmitere comunitară, pentru că oamenii nu mai respectă niciun fel de reguli", precizează Irimia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img