joi, 25 aprilie, 2024

EXPLICATII de la ministrul Finantelor: De ce s-au SCUMPIT CARBURANTII: “Ne-am dat seama ca…”

Distribuie:

Publicat:

Acciza pentru carburanti a fost majorata ca sa “corectam anomalia ca am scazut acciza, vanzarile au crescut, dar companiile petroliere nu platesc mai mult impozit pe profit”, a declarat Ionut Misa, ministrul Finantelor, intr-un interviu acordat ZF.

„Am introdus acciza pe benzina pentru a corecta, pentru ca ne-am dat seama ca am micsorat-o degeaba de vreme ce companiile petroliere nu au micsorat preturile la benzina dupa ce am scazut acciza. Acel beneficiu nu s-a regasit in impozitul pe profit. Cresterea consumului trebuia sa se vada in cresterea profitului, dar nu a fost cazul. Am introdus acciza pentru a corecta toata aceasta situatie, nu pentru ca nu aveam bani la buget. Aici insa vreau sa adaug faptul ca in ultimii trei ani am tot dat facilitati: scaderea CAS, scaderea TVA, am eliminat taxa pe stalp, am micsorat impozitul pe dividende la 5%. Iata, am scutit de impozitul pe venit cercetarii, masura este deja in vigoare. Am marit salariile si pensiile. Nu poti sa pui in balanta toate aceste masuri cu acciza. TVA de 18% se va aplica de la 1 ianuarie 2019”, a spus Misa, potrivit Mediafax.

Potrivit unei Ordonante adoptate la sfarsitul lunii august, accizele pentru benzina si motorina se majoreaza gradual, in doua etape, cu 0,16 lei/litru, incepand cu 15 septembrie 2017, si cu inca 0,16 lei/litru, incepand cu 1 octombrie 2017. Aceste niveluri ale accizelor pentru carburanti sunt valabile pana in anul 2022, inclusiv.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img