joi, 25 aprilie, 2024

EXPLOZIV! Hotie si furt mascat in tarifele practicate de E.ON: Iata de ce plateim facturi atat de mari la curent!

Distribuie:

Publicat:

• Consumatorii casnici au fost supusi unor majorari tarifare ilegale in cazul facturilor la energia electrica, dupa cum reiese dintr-un raport al Curtii de Conturi a Romaniei • La nivel national, E.ON Energie practica cele mai mari tarife atat in randul consumatorilor casnici, cat si al celor privati • Populatia este obligata sa scoata din buzunar chiar si cu 30 la suta mai mult la plata facturilor, in vreme ce piata de energie este controlata dupa bunul plac al corporatiilor straine prin portitele legislative lasate deschise de catre institutiile statului 

Un control realizat de Curtea de Conturi a Romaniei a scos la suprafata combinatiile ilegale prin care furnizorii de energie castiga profituri imense in dauna consumatorilor casnici, iar cea mai mare problema se gaseste in zona Moldovei, acolo unde opereazaE.ON Energie si unde au fost stabilite cele mai ridicate tarife.

Conform datelor din acest raport, realizat pe o perioada de patru ani, privitor la pretul mediu de vânzare practicat de cei 5 mari furnizori la nivel national, pentru consumul clientilor casnici pretul mediu de vânzare a fost de 412,05 lei/ MWh, iar E.ON Energie România S.A. a avut cel mai mare pret mediu de vânzare, si anume de 421,77 lei/ MWh. 

Totodata, pentru consumul clientilor non-casnici, pretul mediu de vânzare a fost de 419,15 lei/ MWh, iar E.ON Energie România S.A. a avut cel mai mare pret mediu de vânzare (509,70 lei/ MWh), in vreme ce Enel Energie Muntenia S.A. a avut cel mai mic pret mediu de vânzare (395,51 lei/ MWh).

Chiar si in momentele in care Guvernul a impus micsorarea tarifelor de transport in domeniul energiei, E.ON a fost singura companie care a tinut un prag ridicat al acestor tarife, lucru care s-a simtit in facturile consumatorilor finali. 

“Evolutia tarifelor CPC a înregistrat un trend descrescator, astfel ca în semestrul II 2014 tarifele CPC pentru nivelul de joasa tensiune au variat între 0,39 – 0,47 lei/kWh, cel mai redus tarif fiind cel stabilit de S.C. Enel Energie Muntenia S.A. (0,3969 lei/kWh), iar cel mai ridicat fiind cel stabilit de S.C. E.ON Energie România S.A. (0,4712 lei/kWh)”, se arata in raportul Curtii de Conturi a Romaniei.

Citeste si : Cetatenii si autoritatile din Iasi participa impreuna la curatenia de primavara

Energie scumpita fara temei pentru ca nu a fost impusa o lege precisa

Conform documentului, energia electrica vanduta consumatorilor casnici a fost scumpita artificial cu circa 34 procente numai in intervalul de timp 2010 – 2014, in vreme ce pentru restul consumatorilor s-a inregistrat o majorare de 21 procente. Cea mai mare majorare a fost inregistrata in cazul tarifului de transport a energiei electrice, plan tarifar pentru care reprezentantii Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Eenergiei nu si-au indeplinit atributiile de serviciu. 

În perioada auditata, preturile de vânzare a energiei electrice la consumatorii finali au înregistrat cresteri de 33,32% (de la 438,1 lei/MWh, la 584,1 lei/MWh), în cazul consumatorilor casnici, si de 21,7% (de la 396,88 lei/MWh, la 482,63 lei/MWh), în cazul consumatorilor non-casnici, aceste majorari datorându-se pe de o parte cresterii nivelului taxelor/contributiilor, iar pe de alta parte cresterii tarifelor aferente serviciului de distributie si transport. 

“În semestrul I 2014, ponderea cea mai mare în pretul mediu de vânzare a energiei electrice pentru consumatorii finali o reprezinta tariful de retea (tariful pentru serviciul de transport si distributie), care în cazul clientilor casnici reprezinta 40,24%, iar în cazul clientilor non-casnici reprezinta 29,54%”, mai arata raportul mentionat. 

Furnizorii de energie en-gros, masca de profit pentru E.ON

Deoarece ANRE nu a reglementat strict legislatia in vanzarile de energie angro, inspectorii Curtii de Conturi au aratat faptul ca pe aceasta piata au fost încheiate si derulate contracte bilaterale negociate intre E.ON si furnizorii de energie angrocontracte ce se caracterizeaza prin faptul ca sunt încheiate direct între participantii la piata, fara a fi supuse insa regulilor de transparenta si concurenta. 

Elocvent în acest sens este cazul furnizorului angro de energie S.C. Power Plus S.R.L. care, pe o perioada de 12 luni, a achizitionat de la furnizorul Renovation Trading cantitatea de 18.600 MWh, pe care a revândut-o mai apoi furnizorilor de ultima instanta precum E.ON, iar ca urmare acestei tranzactii firma a înregistrat un profit de 41 lei/MWh (reprezentând 27 la suta din valoarea achizitiei). 

Si mai grav este faptul ca, în vederea furnizarii catre consumatorii casnici, furnizorii finali au achizitionat aceasta cantitate de energie electrica tot în baza unui contract negociat, la un pret cu circa 52 lei/MWh mai mare decât pretul mediu de achizitie reglementat de circa 139 lei/MWh, si respectiv mai mare decât pretul mediu lunar de achizitie de circa 174 lei/MWh.

Practicarea unor astfel de politici de tranzactionare a condus la obtinerea de profituri de catre furnizorii care au derulat activitati în cadrul pietei angro, si care în unele cazuri au ajuns la 20 – 41 lei/MWh, respectiv la o marja a profitului de 20-27 la suta din valoarea achizitiei, astfel: S.C. Power Plus S.R.L. ( diferenta de pret vânzare – achizitie – 41 lei/MWh (9,74 euro/MWh), marja profitului tranzactiei – 27,33 procente), Romenergy Industry S.R.L. (diferenta de pret vânzare – achizitie – 30,18 lei/MWh (7,17 euro/MWh), marja profitului tranzactiei – 22,12 procente), Holding Slovenske Elektrarne (diferenta de pret vânzare – achizitie – 31,68 lei/MWh (7,53 euro/MWh), marja profitului tranzactiei – 19,11 proncete), Rudnap S.R.L. ( diferenta de pret vânzare – achizitie – 27,09 lei/MWh (6,43 euro/MWh), marja profitului tranzactiei – 17,24 procente).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img