vineri, 26 aprilie, 2024

EXPLOZIV! Veolia Energie, unul dintre cei mai mari poluatori ai Iasului: sefii din Primarie si corporatia franceza baga in spital iesenii – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Orasul Iasi este cel mai poluat oras din Uniunea Europeana, iar printre cei mai mari poluatori din municipiu sunt chiar cele doua termocentrale administrate de Veolia Energie Iasi • Conform studiilor, instalatiile de ardere folosite pentru producerea energiei nu respecta nici pe departe normele impuse de Uniunea Europeana si functioneaza fara sa respecte autorizatiile de mediu, primind derogari peste derogari de la autoritatile centrale tocmai pentru a nu fi inchise definitiv • Lipsa investitiilor in sistem a facut ca, ani de zile, iesenii sa fie supusi unui grad extrem de ridicat al poluarii, problema despre care autoritatile locale au stiut mereu, insa pe care nu rezolvat-o niciodata si pe care au lasat-o sa continue in dauna cetatenilor

In vreme ce orasele din intreaga lume renunta, rand pe rand, la centralele care produc energie prin arderea carbunilor din cauza poluarii masive produse de acestea, situatia din Iasi este total inversa si parca impotriva curentului.

Pe langa poluarea produsa de masini si praful din atmosfera, cele doua Centrale Electrice de Termoficare, administrate de Veolia Energie, sunt printre cei mai mari poluatori la nivelul municipiului Iasi. Acest lucru este cat se poate de ingrijorator, avand in vedere faptul ca orasul Iasi este, alaturi de Bucuresti, cel mai murdar si poluat oras din Uniunea Europeana si s-a demonstrat faptul ca poluarea este factorul principal care provoaca in timp cancer, boli neurologice, cardiovasculare si pulmonare.

In vreme ce Veolia Energie Iasi SA investeste masiv in campaniile de marketing in care acuza faptul ca centralele individuale de apartament sunt extrem de nocive pentru sanatatea populatiei si promoveaza o imagine eco-friendly a sistemului centralizat de incalzire administrat de compania franceza, sefii Veolia ascund tocmai faptul ca cele doua CET-uri din Iasi (CET I Tudor Vladimirescu si CET II Holboca) nu respecta normele de poluare impuse de Comisia Europeana si chiar functioneaza fara sa respecte Autorizatia Integrata de Mediu, primind in ultimii ani derogari peste derogari (un fel de amanari) din partea autoritatilor centrale tocmai pentru a nu fi inchise definitiv. De altfel, Garda de Mediu Iasi deruleaza in acest moment un control de amploare la Veolia Energie Iasi, iar primele concluzii sunt socante.

Autoritatile ascund pericolul provocat de termocentrale

De asemenea, conform unui raport realizat asupra starii termocentralelor pe carbune din Romania, Veolia Energie Iasi SA nu functioneaza legal din cauza nivelului ridicat de poluare provocat la CET I si CET II Iasi (vezi facsimil) si nici nu poate intra in functiune legal din cauza lipsei de investitii, depasind cu mult emisiile de dioxid de sulf (SO2) si oxid de nitrogen (NOx).

In mod normal, operatorul de termoficare al orasului trebuia ca pana in anul 2015 sa intre in normele impuse de Comisia Europeana in ceea ce priveste poluarea. Daca SC CET SA Iasi provoca o poluare enorma in anii precedenti, SC Veolia Energie Iasi SA continua sa se foloseasca practic de aceleasi instalatii, desi Comisia Europeana a impus noi norme de poluare.

"Este vorba de un impact ridicat asupra sanatatii populatiei, ce a fost permis în toti acesti ani, în care termocentralele din România au avut emisii la cos cu depasiri chiar de peste zece ori ale standardelor aplicabile în Uniunea Europeana. Astfel, avem cazuri precum cele ale termocentralelor din Iasi, care nu au redus emisiile si continua sa functioneze fara a se conforma unor standarde de poluare obligatorii sub legislatia veche, ca sa nu mai vorbim de standardele mai stricte intrate în vigoare sau normele europene ce urmeaza sa fie actualizate. Este deosebit de grav ca o unitate industriala sa functioneze fara reglementare în privinta poluarii produse", se arata intr-un raport asupra "Starii Termocentralelor pe Carbune din Romania – Analiza a conformarii cu limitele de emisii de poluanti in aer", realizat de asociatia internationala Greenpeace.

Normele de poluare au fost depasite chiar si de 10 ori

Conform studiilor facute la nivelul termocentralelor pe carbune din Romania pentru perioada 2015-2016, SC Veolia Energie Iasi SA CET Iasi 2 este unul dintre cei mai mari poluatori din tara la acest capitol, depasind cu mult limitele maxime admise de SO2 si NOx, dar chiar si de pulberi PM10.

Practic, emisiile de factori poluanti sunt de 3 sau chiar de 10 ori mai mari fata de celelalte termocentrale din Romania. Cel mai puternic poluant este instalatia de ardere IMA nr. 4 de la CET Holboca, cu o capacitate de 610 MWt, functionând pe huila, si care a obtinut o derogare pentru SO2 si NOx.

"Pentru aceste emisii a fost acordata o derogare conform Planului National de Tranzitie, ramânând valabile limitele de emisie reglementate prin autorizatia integrata de mediu la data de 31 decembrie 2015. Pentru pulberi trebuie sa respecte limitele prevazute de Legea 278/2013 Anexa V partea 1. Conform rapoartelor de monitorizare comunicate pentru trimestrul I 2016, aceste limite sunt depasite la SO (473 fata de 400 mg/mc limita maxima)", este mentionat in studiul termocentralelor pe carbune din Romania.

Citeste si : REVOLTATOR! Se taie in bucati si se vinde la fier vechi! A inceput dezmembrarea unui colos industrial al Iasului

Francezii de la Veolia fac afaceri cu banii Primariei Iasi

De specificat faptul ca, pentru a putea primi finantare europeana nerambursabila de la Uniunea Europeana, Primaria Iasi a depus la Ministerul Mediului proiecte in care a trecut un numar mult mai mare de ieseni conectati la sistemul centralizat de incalzire, decat exista in realitate. Practic, pentru a putea depune proiectele respective, a fost trecut un numar de 37.000 clienti conectati la CET, insa realitatea din teren arata faptul ca doar 10-15 la suta din apartamentele din Iasi mai sunt conectate la sistemul centralizat, ceea ce inseamna aproximativ 15.000 de locuinte. Abia in anul 2017, dupa ce au venit fondurile europene, a fost semnat contractul de finantare în valoare de 28.507.858,92 euro pentru proiectul

"Reabilitarea sistemului de termoficare în Municipiul Iasi, în vederea conformarii cu standardele de mediu privind emisiile în atmosfera si pentru cresterea eficientei energetice în alimentarea cu caldura urbana". Asta se intampla in conditiile in care aceasta industrie de producere a energiei prin arderea carbunilor se afla în ultimul sau deceniu de functionare.

Francezii actioneaza in mare secretomanie

Mai mult, la semnarea contractului de delegare a serviciului public de termoficare pentru urmatorii 20 de ani, compania franceza Veolia s-a obligat prin contract sa intre in legalitate in ceea ce priveste emisiile de poluanti in atmosfera si normele integrate de mediu, insa au trecut 6 ani din momentul semnarii contractului, iar acest lucru nu s-a intamplat.

Mai mult, Veolia Energie Iasi SA s-a obligat, prin contract, sa faca investitii din surse proprii in valoare de cateva milioane de euro anual, insa singurele investitii notabile in sistemul centralizat s-au facut din fondurile Primariei Iasi si proiectele europene obtinute tot de Primaria Iasi pentru a fi investiti in CET SA Iasi, societate care a fost falimentata si "privatizata" in favoarea corporatiei Veolia Enviroment.

Reprezentanti Veolia au refuzat sa puna la dispozitia reporterilor BUNA ZIUA IASI lista cu investitiile defalcate, realizate din surse proprii de SC Veolia Energie Iasi SA, iar mai multe aspecte ce tin de activitatea operatorului de termoficare sunt realizate cu totala lipsa de transparenta, asta desi Primaria Iasi detine 10 la suta din actiunile companiei care administreaza sistemul de termoficare.

La nivelul Veolia Energie Iasi, sefii francezi ai companiei au decis sa schimbe directorul general, fiind numit la conducerea filialei iesene Cristian Puscas, un fost dealer auto care este considerat mana dreapta a lui Madalin Mihailovici, directorul Veolia Romania. Acesta are relatii stranse cu mai multe personaje controversate, cercetate pentru fapte de coruptie si despre care s-a spus ca a fost numit la conducerea Veolia Energie Iasi tocmai pentru a face jocurile financiare ale sefilor francezi.

Mai multe persoane, inclusiv sefi importanti ai Veolia Romania, dar si compania, sunt urmarite penal pentru trafic de influenta, luare de mita, violarea vietii private, evaziune fiscala si spalare de bani. DNA si DIICOT ar trebui sa ancheteze si modul in care Veolia Energie Iasi (actuala denumire a Dalkia) a preluat contractul de furnizare si producere a energiei termice in Iasi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img