News Flash:

Expo Zoo Agroind Vaslui anulat de “LIMBA ALBASTRA”Intreg judetul in CARANTINA

1 Septembrie 2014
1884 Vizualizari | 0 Comentarii
Autoritatile competente vasluiene au anulat cel mai important targ de animale denumit Expo-Zoo-Agroind, care urma sa se desfasoare in perioada 5-7 septembrie. Masura a fost luata imediat dupa primele cazuri de suspiciune a bolii “Bluetongue” din judet.

 La nivel national exista o atentionare de epidemie a bolii” limba albastra”; in consecinta, prefectura si primaria Vaslui au considerat de cuviinta ca targul anual sa fie anulat din motive de siguranta. Potrivit legislatiei sanitar veterinare, confirmarea epidemiei Bluetongue duce la interzicerea targurilor de animale pe o perioada de doi ani. Expo-Zoo-Agroind a fost anulat pana cand restrictiile vor fi ridicate de catre autoritatile sanitar veterinare. Desi pregatirile se aflau pe ultima suta de metr, i iar la eveniment erau asteptati fermieri, zeci de fermieri cu sute de capuri de ovine, cabaline, caprine si pasari. Organizatorii facand un supra efort amenajand standurile necesare pentru expunerea animalelor.

Alerta in judetul Vaslui a fost data nu mai tarziu de vineri, 29 august, cand pe raza unei comune vasluiene, autoritatile sanitar veterinare au fost anuntate, aceasta mergand la fata locului, preluand probe, iar testele din laboratoarele Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui au fost pozitive, ba mai mult, aceasta au fost trimise la capital pentru confirmare.

“Nu putem institui carantina fara sa fim siguri ca este vorba despre aceasta boala. Au mai fost cazuri cand analizele facute in laboratoarele din teritoriu au iesit pozitive si cele de la Institut au iesit negative. Situatia e foarte grava daca se confirma prezenta virusului. Au fost identificate mai multe animale bolnave, nu e vorba doar despre un caz singular. Daca se confirma diagnosticul, ANSVSA va anunta direct acest lucru si va institui carantina”, a declarat, pentru “Adevarul”, medicul veterinar Traian Petcu, directorul DSVSA Vaslui.

 Tot vineri, au fost instituite mai multe masuri profilactice impotriva raspandirii Bluetongue. In primul rand, s-a interzis circulatia animalelor si au fost organizate intalniri cu medicii veterinari si fermierii din teritoriu pentru o buna informare. Carantina presupune interzicerea circulatiei animalelor, dar si exportul, timp de doi ani.

epidemiei bluetongue vaslui
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1405 (s) | 23 queries | Mysql time :0.030328 (s)