vineri, 29 martie, 2024

Fără TV înainte de școală: este rău pentru limbajul copilului

Distribuie:

Publicat:

Ecranele ingreuneaza limbajul copilului. Copiii mici expuși la ecrane dimineața, înainte de a merge la școală, sunt mai susceptibili să dezvolte tulburări de limbaj primar decât cei care nu se uită la televizor sau desene animate pe tabletă.

În urmă cu un an, un studiu canadian asupra a 2.500 de copii de 2 ani a dat deja alarma: copiii cu vârste între 2 și 3 ani care petreceau un anumit timp pe ecrane au avut performanțe mai slabe la testele de dezvoltare la care au fost supuși 5 ani. Un studiu publicat în Buletinul epidemiologic săptămânal al Public Health France confirmă această preocupare. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Rennes, copiii expuși dimineața înainte de școală sunt de trei ori mai supusi riscului de a dezvolta tulburări de limbaj primar. Și dacă acești copii nu discută niciodată sau rar cu părinții lor, ei sunt de șase ori mai supusi să dezvolte tulburări de limbaj primar.

Ecranele ingreuneaza limbajul copilului

Pentru acest studiu, cercetătorii au urmărit copiii din 24 de municipalități din Ille-et-Vilaine, cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani și jumătate, o grupă de vârstă care corespunde perioadei de screening pentru tulburările de limbaj. Toți mergeau deja la creșă sau la școala primară.

„Copiii au fost urmariți de un logoped pentru o tulburare a limbajului primar. Aceasta a inclus toate tulburările de limbaj primar, de la simpla întârziere a limbajului, la disfazie de dezvoltare”, subliniază cercetătorii. Un chestionar parental a fost efectuat pentru a colecta informații despre urmărirea de către patologul limbajului de vorbire, dar și despre timpul petrecut pe ecrane, timpul expoziției și sprijinul parental.

În acest studiu, 94,2% dintre copiii din ambele grupuri au avut acces la televiziune, jumătate (53,5%) au acces la tabletă, iar o treime a avut acces la un computer (32,4%), la joc cu consolă.(34,9%) sau un smartphone (30,2%). Peste 8 din 10 copii (83,3%) au fost expuși la ecrane înainte de vârsta de 2 ani.

„Expunerea la ecrane la copiii mici este o problemă de sănătate publică, iar profesioniștii din domeniul sănătății timpurii au un rol important în prevenire, informând părinții despre riscurile implicate”, insistă cercetătorii.

Vixen studio

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img