miercuri, 24 aprilie, 2024

Facebook ar lucra la o unealta de cenzura ”made in China”

Distribuie:

Publicat:

Compania Facebook ar lucra la o unealta capabila sa cenzureze continutul publicat pe reteaua sa in anumite zone geografice, sustine publicatia New York Times care prezinta aceasta initiativa drept o tentativa menita sa depaseasca interdictia de acces a retelei de socializare pe piata din China, informeaza AFP.

 Cotidianul citeaza trei fosti si actuali angajati ai Facebook care explica, sub protectia anonimatului, ca unealta permite ascunderea automata a continutului unor mesaje publicate de utilizatorii din anumite zone geografice. Acestia mentioneaza, insa, ca initiativa face parte dintr-o serie intreaga de idei menite sa ajute la relansarea retelei pe piata din China si ca ar putea sa nu fie niciodata pusa in aplicare.scrie agerpres.ro

Reteaua nu se va ocupa ea insasi de implementarea uneltei de cenzura, ci va apela la o terta parte careia ii va oferi softul necesar, posibil in cadrul unui parteneriat cu o companie din China, dupa cum arata sursa citata.

”Sustinem de multa vreme ca suntem interesati de China si ca incercam sa intelegem si sa invatam mai multe despre aceasta tara”, a declarat purtatoarea de cuvant a Facebook, Arielle Aryah, intr-un mesaj catre Reuters. Acesta a mentionat ca nu s-a luat nici o decizie cu privire la modalitatea de reintrare pe piata chineza si Facebook face eforturi ”pentru a ajuta oamenii de afaceri din China si dezvoltatorii sa se extinda pe piete noi din afara tarii cu ajutorul platformei noastre de reclame”.

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a avut recent intrevederi cu liderul chinez Xi Jinping si ia lectii de limba chineza, dupa cum mentioneaza BBC.

Prima retea de socializare din lume a fost interzisa in China — tara cu cei mai multi utilizatori de internet din lume — incepand din 2009. Autoritatile din aceasta tara mentin un control strict asupra accesului la internet.

Potrivit celui mai recent ”raport de transparenta”, Facebook a restrictionat accesul la retea la cererea autoritatilor din mai multe tari, in a doua jumatate a anului 2015. Printre aceste state se numara Pakistan, in care Facebook a fost acuzat de blasfemie, sau Rusia, pentru ca ar fi incalcat integritatea acestei tari si a legilor locale ce interzic anumite activitati precum incurajarea protestelor publice si ”promovarea si vanzarea de droguri”. De asemenea, Facebook a blocat o parte din continut si in Franta ca urmare a acuzatiilor potrivit carora nu ar fi respectat legea care interzice negarea Holocaustului, propaganda terorista si publicarea de imagini ce au legatura cu atacurile teroriste din noiembrie 2015 din Paris.

SURSA:AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img