joi, 18 aprilie, 2024

Factorii care declanseaza bolile de inima. Dr. Cristian Udroiu: „Rar gasesti un pacient cu infarct care sa nu fumeze”

Distribuie:

Publicat:

Odata cu internarea fostului presedinte Ion Iliescu, care sufera de pericardita, bolile de inima revin in atentia romanilor. Invitat la Interviurile Libertatea, dr. Cristian Udroiu, medic cardiolog, a vorbit despre factorii care declanseaza bolile cardiovasculare.

Boli de inima la tineri. Media de varsta, 50-55 de ani

In Romania, avem de trei ori mai multi cardiaci decat media Uniunii Europene. Iar varsta celor care au probleme cu inima este in continua scadere. Conform dr. Cristian Udroiu, media de varsta a pacientilor cardiaci este in prezent de 50-55 de ani. Insa, dupa spusele sale, medicul a avut pe masa de interventie, foarte multi pacienti sub 40 de ani.

Cu alte cuvinte, infarctul si alte evenimente cardiovasculare majore sunt tot mai des intalnite la tineri. Din fericire, acestia sunt cei care reusesc sa-si schimbe viata daca se sperie suficient de tare.
Care sunt cauzele bolilor de inima

Intrebat de ce apar bolile de inima la tineri, dr. Cristian Udroiu a numit trei factori importanti care afecteaza grav inima:

– Fumatul
– Sedentarismul
– Alimentatia

Astfel, fumatorii care sunt supraponderali sau chiar obezi si nu fac miscare au un risc mare de infarct. „Rar gasesti un pacient cu infarct care sa nu fumeze”, a declarat cardiologul.

El mai spune ca abia dupa un infarct, fumatorii reusesc sa renunte la tigari. Ei se sperie suficient de tare, mai ales daca au 30 – 40 de ani, cand se vad in spital, pe masa de interventii a cardiologului si astfel reusesc sa renunte la viciu.

”Un om tanar, faci infarct la 30 – 40 de ani, esti legat de niste tuburi, conectat la aparate, impactul psihologic este mare si mare majoritate se lasa de tigari”, spune doctorul.

Sedentarismul este un alt factor important in aparitia bolilor de inima la tineri. Pentru ca ne deplasam cu masina sau mijloacele de transport in comun, multi dintre noi nu mai fac nimic macar plimbari pe jos. Dr. Udroiu recomanda sa facem miscare de trei ori pe saptamana cate doua ore.

Intrebat daca stresul joaca un rol in declansarea bolilor de inima, medicul cardiolog a declarat ca stresul ne afecteaza in masura in care nu ne lasa sa avem grija de noi. In rest, el considera ca stresul este mai mult o scuza si ca lenea si comoditatea sunt adevaratele cauze ale bolilor de inima.

”Prea mult se da vina pe stress. Nu vreau sa fiu rau, dar mai degraba pe lene, pe comditate. De ce sa nu ma duc acasa, sa beau o bere, sa-mi aprind o tigara la televizor?”, spune doctorul despre romanii care sunt prea delasatori ca sa faca miscare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img