marți, 23 aprilie, 2024

Factorii care pot declansa cancerul colorectal

Distribuie:

Publicat:

Cauzele cancerului colorectal. Cancerul colorectal se dezvoltă cel mai adesea dintr-un polip detectat în timpul unei colonoscopii. Deși benign în majoritatea cazurilor, un polip poate degenera într-adevăr în cancer. Analiza sângerărilor din scaun este acum cel mai bun mijloc de screening.

Cancerul colorectal este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer si fectează aproape la fel de mulți bărbați si femei și apare destul de târziu în viață: vârsta medie de diagnostic este de 71 de ani pentru bărbați și 75 de ani pentru femei. Cancerul colorectal este rar înainte de vârsta de 50 de ani.

Prin urmare, îmbătrânirea populației explică parțial creșterea numărului de cazuri observate în ultimele decenii. Între 1980 și 2000, numărul de cazuri recent diagnosticate pe an a crescut continuu. Cu toate acestea, tendințele recente arată o încetinire a acestei evoluții. Modificarea stilului de viață poate explica și acest fenomen.

Cauzele cancerului colorectal

S-a demonstrat astfel că un aport caloric ridicat ar putea favoriza apariția cancerului colorectal. De asemenea, tutunul și alcoolul pot juca un rol negativ, primul favorizând apariția așa-numitelor polipi adenomatoși (inițial leziuni necanceroase, dar care pot da naștere majorității leziunilor canceroase), al doilea contribuind la creșterea dimensiunea lor. În schimb, s-a dovedit că un rol protector il are consumul regulat de fibre (legume, fructe, cereale) și activitatea fizică.

Urmarea acestor sfaturi contribuie la prevenirea cancerului colorectal: abțineți-vă de la fumat, consumați alcool într-o cantitate rezonabilă, mâncați legume cât mai des posibil, evitați supraalimentarea și faceți exerciții fizice în mod regulat.

Aceste măsuri, care privesc starea de sănătate în ansamblu, sunt susceptibile de a reduce riscul acestui cancer cu cel puțin o treime.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img