vineri, 29 martie, 2024

Falimentul fotbalului romanesc: “Fara drepturi TV, ne inchidem!”

Distribuie:

Publicat:

Majoritatea cluburilor din Liga 1 au mari probleme financiare si sunt dependente de banii din drepturile TV, în privinta carora nu exista certitudinea platii. Urmatoarea transa catre LPF, 16 milioane de euro, trebuie achitata pâna în februarie anul viitor, dar din ce în ce mai multe voci îngrijorate avertizeaza: colapsul este aproape, daca platile catre cluburi nu vor fi onorate!

La doar doua zile dupa ce Florin Prunea, presedinte la CSMS Iasi, a sustinut ca întreruperea campionatului nu este un scenariu fantezist, a venit rândul altor conducatori de club din Liga 1 sa îsi exprime îngrijorarea cu privire la sanatatea financiara a fotbalului românesc. “Daca nu vin banii din drepturile TV campionatul se opreste din retur”, spune presedintele Iasiului. “Sigur, pe de alta parte, e vorba de drepturile din televiziune, eu sper sa nu fie probleme, pentru ca se vorbeste ca ar fi probleme foarte mari. Daca sunt probleme cu aceste drepturi, parerea mea este ca se va opri campionatul. Nu e o exprimare prea dura. Cu siguranta campionatul nu va mai continua. Toate echipele, exceptând poate Steaua, asteapta rata din ianuarie sa îsi plateasca datoriile catre jucatori pe lunile precedente”, sustine Prunea.

De la Galati, fostul portar Cristi Munteanu, actualmente team-manager al Otelului, îl sustine pe fostul sau coleg: “Cu banii din a doua rata trebuie sa tii echipa, jucatorii, cantonamentele, furnizorii…Va dati seama, sunt atâtea! Nici nu vreau sa ma gândesc, pentru ca ar fi groasa!”. O alta voce autorizata care trage semnalul de alarma în Liga 1 este Valeriu Iftime, finantatorul revelatiei FC Botosani: “Am fost primul care a spus ca este o problema cu drepturile TV, pentru ca nu exista un contract ferm între cluburi si Liga vizavi de aceste drepturi, ca sa ne putem împrumuta bancar, sa ne facem un buget pe termen lung”. “În momentul acesta exista o informatie clara, dar doar spusa, ca sunt bani, dar nimeni nu a aratat vreun document. Am facut un împrumut si ca sa garantez cu aceste drepturi, nimeni de la Liga nu este capabil sa dea un document care sa spuna ca acesti bani vor veni. Oficial, nu este nicio garantie ca acesti bani vor fi.

Ce spune Prunea acolo, s-ar putea ca la noi sa fie mai grav ca la ei! Eu am mai putini bani din Consiliul Local, cum suntem finantati. La mine sunt banii mei si banii Ligii. Daca banii Ligii nu vin, ma gândesc sa ma opresc. Si ca mine sunt foarte multi. Vor fi sau nu vor fi bani – eu spun ca vor fi – cred ca vor fi sume mai mici”, a mai declarat seful lui FC Botosani.

Acesta a explicat si care este viitorul unei Ligi 1 “de subzistenta”: “Fotbalul nu se va închide niciodata, se va juca cu un leu, numai ca va fi mai proasta calitatea. Daca toti vom fi tratati la fel, vom avea bani în mod real din drepturi TV, loterie si din sponsori, deci nu bani publici. În momentul acesta, fotbalul va deveni unul normal la nivelul lui, nu mai platesti fotbalistii cu 5.000 de euro pe luna net, poti sa-i platesti cu 500 de euro, iar cei care nu-si gasesc de lucru vor pleca din tara”.

FC Botosani reuseste rezultate mai mult decât onorabile, având un buget de aproximativ doua milioane si jumatate de euro. Dar viitorul nu suna deloc bine în Moldova: “Problema e de calitate. Daca vei avea bani multi, nu înseamna neaparat ca vei avea calitate, dar daca ai bani poti sa faci si calitate. Daca ai iesit pe locul 7 si ai 1.700.000 – 1.800.000 de euro din drepturi TV, asta înseamna 60% din bugetul clubului meu. Eu am la Botosani 2,6 milioane bugetul clubului. O echipa care sta în locul 7, locul 10 acolo, are nevoie de cel putin un milion, un milion si jumatate, daca nu mai mult pentru a trai în Divizia A!”.
În concluzie, Botosani este doar unul dintre cluburile care mizeaza pe drepturile TV pentru o functionare corespunzatoare. Dar în aceeasi situatie se mai afla FC Brasov, U Cluj, Otelul, Gaz Metan, CSMS Iasi, Ceahlaul sau Rapid. Cazuri mai fericite sunt la Astra, la ASA Târgu Mures sau la CS Universitatea Craiova, unde investitiile private fac diferenta.

Acelasi Valeriu Iftime a concluzionat: “Am facut tot posibilul sa fie un buget sanatos, explicat sa înteleaga si fotbalistii, si au înteles oamenii si chiar am un contract real cu ei. Dar daca nu am drepturi TV, categoric ma închid. Cluburile acestea cu bani municipali nu mai dureaza mult, în opinia mea”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img