sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Fara scapare.Decizia este definitiva.Ce se va intampla cu viata romanului?

Distribuie:

Publicat:

Curtea Federala de Justitie a Malaeziei a confirmat pedeapsa cu moartea in cazul carausului roman de droguri Ionut Alexandru Gologan, printr-o decizie definitiva. Acum, romanul mai are o singura sansa de a scapa cu viata: o cerere de gratiere la sultanul statului malaezian Selangor, Sharafuddin Idris Shah. Avocatii romanului vor face acest demers, informeaza Ministerul Afacerilor Externe, iar pe timpul judecarii acestei cereri de gratiere, romanul va sta in inchisoare. Procedura poate dura ani de zile. In prezent, patru romani sunt judecati pentru trafic de droguri in Malaezia, ei riscand pedeapsa cu moartea. Unul dintre ei, in afara de Gologan, a scapat de pedeapsa capitala, fiind condamnat tot marti la 8 ani de inchisoare si 10 lovituri de ratan (un fel de baston). Romanul Ionut Alexandru Gologan a fost condamnat definitiv la moarte pentru trafic de droguri, in Malaezia, dupa ce marti dimineata instanta de apel a mentinut sentinta primei instante, conform MAE. Romanul mai are acum o singura cale de atac, in afara instantelor de judecata: o cerere de gratiere adresata sultanului statului Selangor, unde se afla capitala Malaeziei Kuala Lumpur. Avocatii romanului vor face aceasta solicitare adresata sultanului Sharafuddin Idris Shah, procedura de judecare a ei putand sa dureze ani de zile, timp in care executia romanului este suspendata, el asteptand decizia sultanului in inchisoare.

MAE informeaza ca legislatia malaeziana privind pedeapsa cu moartea pentru traficul de droguri este in curs de revizuire. „Autoritatile malaysiene au informat oficial ca au blocat administrativ executiile in cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, in vederea revizuirii legii”, conform MAE. Un alt roman, Stefan Coroi, si-a aflat tot marti sentinta definitiva pentru trafic de droguri. El a scapat de pedeapsa cu moartea, fiind condamnat la 8 ani de inchisoare si 10 lovituri de ratan (un fel de baston). In prima instanta, Coroi a fost achitat, insa procurorii malaezieni au facut recurs. Conform actelor din instanta malaeziana, disponibile pe internet, Ionut Alexandru Gologan a fost prins pe aeroportul din Kuala Lumpur pe 26 iunie 2012, cu aproape 1,5 kilograme de metamfetamine in bagaje. El a negat ca stia de existenta acestor droguri, invocand faptul ca un prieten roman i-a dat geanta pentru a i-o duce prietenei sale, in Malaezia. De altfel, geanta continea haine de femeie. Initial, arata procurorii, romanul a declarat vamesilor ca geanta in care se aflau drogurile apartinea mamei sale. Cele doua pachete cu droguri au fost gasite de vamesi ascunse intr-un compartiment secret al gentii romanului. Gologan provine dintr-o familie destramata din Romania, mai arata actele din instanta. El a declarat ca in Romania traia cu tatal sau, care lucra ca sofer si castiga 3.000 de lei pe luna, si cu bunica sa, pensionara, mama divortand si refacandu-si o alta familie. Gologan a muncit doi ani in Germania, apoi a revenit in tara, mai arata apararea, iar inainte sa ajunga in Malaezia ar fi muncit in constructii, ca sofer.

In apararea sa, Gologan a aratat ca a plecat in vacanta din Romania pe 13 iunie 2012, catre Atena, Grecia, unde a stat 4 zile. De acolo a plecat pentru o zi la Paris, apoi la Cotonou, capitala statului african Benin. Acolo a stat doua zile si a plecat catre Manila, capitala Filipinelor, cu escale in Nairobi si Doha. Pe 23 iunie a ajuns la Manila. In Manila, a declarat instantei Gologan, s-ar fi intanit cu niste prieteni care erau si ei in vacanta, iar unul dintre ei, Daniel, i-ar fi dat un bagaj pe care sa i-l duca prietenei sale, aflata in Malaezia. Procurorii au aratat insa ca povestea romanului nu se sustine si ca acesta nu poate dovedi nimic din cele spuse.

MAE continua demersurile pentru romanii arestati pentru trafic de droguri in Malaezia

MAE mai arata ca va continua demersurile „avand in vedere situatia fara precedent in care se aduce atingere dreptului la viata al unui cetatean roman, consacrat ca un drept inalienabil in ordinea constitutionala a statului roman. Acest lucru a impus tratarea subiectului cu o atentie deosebita, cazul a fost si ramane o prioritate pentru autoritatile romane. Ministerul Afacerilor Externe reitereaza ca, inca de la semnalarea cazurilor, MAE s-a implicat si a intreprins toate demersurilor posibile in vederea acordarii de asistenta cetatenilor romani”. Ambasada Romaniei la Kuala Lumpur a urmarit in mod prioritar evolutia procedurilor judiciare aferente, s-a consultat in permanenta cu avocatii apararii si a asistat la termenele de judecata. Totodata, reprezentantul cu atributii consulare al misiunii diplomatice a efectuat vizite in penitenciarul in care cetatenii romani executa pedepse privative de libertate, a intervenit si a obtinut facilitati pentru imbunatatirea regimului de detentie aplicat si a mentinut legatura cu familiile apartinatoare din tara”, se arata in comunicat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img