joi, 18 aprilie, 2024

Femeia care i-a donat un rinichi sotului, chiar de ziua copilului lor

Distribuie:

Publicat:

Viata unui barbat a fost salvata de sotia lui, care i-a donat un rinichiInterventia chirurgicala a avut loc la o clinica din Brasov, cu un robot chirurgical ultraperformant.

Barbatul de pe masa de operatii are 55 de ani sI este din Izvorul Crisului, judetul Cluj. Din ianuarie, nu mai poate trai fara dializa. A fost salvat de sotie, care i-a donat un rinichi.

„In aceasta zi de 13 octombrie, este aniversarea copilului cuplului. Acum 22 de ani doamna din Cluj nastea un copil, astazi da viata din nou sotului ei, donand un rinichi”, spune dr. Bogdan Moldovan, coordonatorul Centrului Transplant Renal.

Pentru prelevarea rinichiului, medicii au folosit o tehnologie de ultima generatie.

„Robotul Da Vinci ajuta ca operatia sa se realizeze mai repede, iar recuperarea celui care doneaza este mult mai buna, in comparatie cu alte operatii laparoscopice”, spune Christope Iselin, seful Serviciului de Urologie al Spitalului Universitar Geneva.

Operatia a decurs fara complicatii, sub atenta supraveghere a unor medici elvetieni.

„Au urmat protocoalele pe care le avem si la Geneva. Au facut operatia exact la fel”, spune prof. dr. Eduardo Schiffer, medic ATI, presedintele Societatii Europene de Transplant.

„Rinichiul a functionat imediat. A urinat in mai putin de 10 minute”, spune prof. dr. Thierry Berney, Șeful Serviciului de Transplant Geneva.

In total, interventia chirurgicala a durat peste sapte ore, iar cei doi pacienti si-au revenit deja. Clinica din Brasov unde a avut loc transplantul este singura institutie privata, la nivel national, unde pot avea loc astfel de interventii. O astfel de interventie chirurgicala costa Intre 20 si 30 de mii de euro, iar spitalul a suportat aproape jumatate din suma. Medicii elvetieni au facut operatia voluntar.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img