miercuri, 24 aprilie, 2024

Femeile obeze nasc copii “batrani”

Distribuie:

Publicat:

Un studiu belgian recent  a aratat ca femeile obeze aduc pe lume bebelusi mai „in varsta“ din punct de vedere biologic comparativ cu cei nascuti din femei cu greutate normala.

Studiul a fost publicat in BMC Medicine si preluat de revista „Live Science“.  Cercetatorii au analizat date de la 743 de mame cu varste cuprinse intre 17 si 44 de ani si din cordonul ombilical al bebelusilor.

Studiul materialului genetic al copiilor a urmarit cu predilectie lungimea telomerilor, celule pozitionate la capatul cromozomilor care au rol de protectie a acestora. Pe masura ce oamenii imbatranesc, telomerii se scurteaza in mod natural, insa acest fenomen nu se petrece intr-un ritm egal la toate persoanele. Cu cat telomerii sunt mai lungi, cu atat celulele sunt capabile de noi diviziuni si, prin urmare, ei sunt considerati un marker al varstei biologice — mai exact, varsta celulelor unei persoane, mai degraba decat cea cronologica.

Telomerii bebelusilor nascuti din mame obeze sunt mai scurti, iar cercetatorii sunt de parere ca o crestere cu un punct a indicelui de masa corporala (BMI) determina o scurtare a telomerilor la nou-nascuti cu circa 50 de perechi de baza (daca moleculele DNA sunt comparate cu o scara, perechile de baza pot fi considerate treptele acesteia).

Scurtarea cu 50 de perechi de baza este echivalenta cu lungimea unui telomer pe care un adult l-ar pierde in mod obisnuit intr-un interval de circa un an, au explicat oamenii de stiinta. ‘„Rezultatele noastre se adauga numarului din ce in ce mai mare de dovezi potrivit carora un BMI matern mare are impact asupra programarii (ADN-n.r.) a fatului, ceea ce ar putea duce la alterarea dezvoltarii acestuia si mai tarziu la boli“’, a declarat coautorul studiului Tim Nawrot, profesor de epidemiologie a mediului la Universitatea Hasselt University din Belgia, citat de agerpres.ro.

in cazul adultilor, telomerii mai scurti au fost asociati cu afectiuni specifice varstei mai inaintate, precum boli de inima si diabet de tip 2. Oamenii de stiinta au adaugat, insa, ca pentru acest studiu nu au luat in considerare informatii legate de greutatea tatilor, un factor ce ar putea influenta telomerii nou-nascutilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img