vineri, 26 aprilie, 2024

Fenomen îngrijorător: Romania INCONJURATA de Rusia

Distribuie:

Publicat:

Asistam la o ”enclavizare” a Romaniei, care capata statutul de insula proamericana in regiune, dupa ce, duminica, in Republica Moldova a devenit presedinte prorusul Igor Dodon, iar in Bulgaria a fost ales candidatul socialist Rumen Radev, a declarat Cozmin Gusa la emisiunea ”Jocuri de Putere”, de la Realitatea TV, realizata de Rares Bogdan. Astfel, Rusia arata ca are nevoie de lideri care sa spuna clar ca simpatizeza cu Moscova si cu politicile ei, a completat consultantul politic, care a explicat si ce ar trebui sa faca tara noastra in noul context geopolitic.

”Oamenii sunt cu probleme care tin de gospodarie, care tin de masa salariala, de viata lor si nu-si dau seama cat de important ar fi fost pentru ei sa fie mai activi azi, apropo de cei din Diaspora si de cei din Bucuresti. Asa se scrie istoria”, a declarat consultantul politic Cozmin Gusa.

Concluzia cea mai importanta dupa rezultatele alegerilor prezidentiale din Republica Moldova si din Bulgaria este ca Romania are statut de insula proamericana si trebuie sa-si modifice negocierile de la nivelul structurilor de stat implicate, pentru a putea rezista acestei presiuni, a afirmat Gusa.

Consultantul politic evidentiaza ca, dupa ce in Bulgaria a castigat alegerile socialistul Rumen Radev, considerat a fi apropiat al Moscovei, iar in Republica Moldova a devenit presedinte candidatul prorus Igor Dodon, la care se adauga faptul ca liderul de la Moscova a ”batut palma” cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, Marea Neagra a devenit ”o prietena a Rusiei si mai putin un spatiu marin de sorginte euroatlantica”.

In opinia sa, asistam la imaginea de ”enclavizare” a Romaniei.

”Vestile din Chisinau si din Bugaria arata foarte clar ca Moscova nu doreste sa negocieze simpatia fata de Eurasia sau fata de Rusia cu niciunul dintre liderii gen Borisov (premierul demisionar al Bulgariei, n.r.). Jocul se acutizeaza si se radicalizeaza. Semnul cel mai prost pentru geopoliticieni este ca Rusia, prin socialistul de la Sofia, ne arata ca nu doreste sa negocieze influenta in zona cu intermediari de tip Germania in calitatea sa de lider informal al UE”, a precizat Cozmin Gusa.

Acesta este efectul Obama, care a neglijat complet aceasta zona si care n-ar fi trebuit sa aiba al doilea mandat, este de parere consultantul politic.

”Acum patru ani, Bulgaria nu era atat de prorusa si nici Ungaria nu facuse toti pasii decisivi catre Moscova. Serbia mai statea sa se gandeasca. Obama a neglijat aceasta zona. Noi am crezut in niste emisari care ne spuneau ca aceasta regiune este in atentia Americii pentru un parteneriat strategic, ca sa ne trezim o insula in care Moscova isi face simtita prezenta prin unelte extrem de tari. Acum, dupa efectul Obama, sa vedem care va fi efectul Trump – cineva care nu doar ca si-a exprimat simpatia fata de politicile lui Putin, dar nu este preocupat de zona post-comunista. Rusia nu are nevoie de vecini care sa ii puna probleme”, a explicat Gusa.

In acest moment, mai spune consultantul politic, semnul axei Chisinau-Sofia este ca Rusia nu negociaza. Rusia arata ca are nevoie de lideri care sa spuna clar ca simpatizeza cu Moscova si cu politicile ei.

Referitor la alegerile prezidentiale de peste Prut, Gusa sustine ca Maia Sandu, candidata pro-europeana, ar trebui felicitata, intrucat a dus o batalie ”total inegala” cu un ”sistem oligarhic”, cu mass-media obedienta din Republica Moldova si cu mass-media din Romania ”care nu si-au facut treaba”. ”Contributia noastra la vot a fost poate mai putina decat a fost contributia Transnistriei”, a completat consultantul politic.

Prin acest vot direct de duminica se observa ca exista doua Moldove, arata Gusa. ”Daca punem la socoteala ca Diaspora a votat intr-o proportie extrem de mica, ne dam seama ca Moscova nu este total castigata. Singurul gest direct al Moscovei a fost prin transnistreni”, a completat acesta.

In acest context, problema se pune la negociere, este de parere consultantul politic. Cei care vor negocia vor fi reprezentantii oligarhiei de la Chisinau, ”care nu stim daca sunt rusofili, sau au radacini in Romania”. Acestia, precizeaza Gusa, isi vor apara interesele in fata unei Europe paralizate de birocratie, a unor lideri din Comisia Europeana care doresc sa-si protejeze privilegiile, a unui Parlament European blocat, care nu discuta aceste lucruri extrem de concrete despre UE, si cu o Franta care ”se va virusa dupa efectul Trump” si va face o optiune clara pentru un alt gen de Brexit, dupa ce Le Pen, care e cotata cu prima sansa, isi va spune cuvantul la alegeri.

”Viitorul este sumbru. Romania pare nepregatita. Exemplul Moldova plus Bulgaria trebuie sa ne dea serios de gandit. Moscova joaca deja cu simpatizati clari. Ne arata ca nici Germania nu este foarte bine primita in aceasta zona si ceea ce speram, cand gandeam repozitionarea de politica externa a Romaniei, pare din ce in ce mai putin probabil. Rusia va apasa puternic pe acceleratie pe fondul unei preocupari mult prea mari dintr-o America scindata pentru politica interna”, a conchis Cozmin Gusa.

Sursa: 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img